• írta Adminisztrátor
  • 2021. június. 16. szerda
  • 0

Ezen a héten a kommentelők a Városligetről, az önkormányzati lakások kényszerértékesítéséről és a parkolási engedélyről kérdeztek minket.

title image

Ezen a héten a kommentelők a Városligetről, az önkormányzati lakások kényszerértékesítéséről és a parkolási engedélyről kérdeztek minket.

Ezen a héten a kommentelők a Városligetről, az önkormányzati lakások kényszerértékesítéséről és a parkolási engedélyről kérdeztek minket.

Városliget:
Többen is szóvá tették, hogy mi a baj most a Városligettel, hiszen rendezettebb és használhatóbb, mint volt. Az erről szóló sajtótájékoztatón alpolgármestereink arról beszéltek, nem akarják, hogy a budapestiek akaratával szemben megépüljenek az elsősorban turistáknak szánt látványosságok, vendéglátóipari létesítmények. Szeretnék elkerülni, hogy a Ligetbe minden hétvégén hatalmas tömeg érkezzen bulizni és ezzel kiszorítsa a pihenni vágyó családokat. A kormányfő korábban ígéretet tett, hogy amit az itt élők nem akarnak, az nem készül el. Ennek ellenére folyik az építkezés, ami pont azokat a fákat teszi tönkre, öli meg, amelyek miatt most sokan szeretnek itt sétálni. Érdemes megnézni mit mondott erről Garay Klára Podmaniczky díjas városvédő. https://www.youtube.com/watch?v=7DlcksWImH0

Önkormányzati lakások kényszerértékesítése
A Fidesz egyik képviselője benyújtott egy törvényjavaslatot, e szerint az önkormányzati bérlakásokat a benne élők a piaci ár 10-30%-ért megvásárolhatják, számukra az önkormányzatoknak el kell adni azt. Többen azt kérdezték, mi a baj a javaslattal?
- Az önkormányzatoknak így el kell adnia azokat a lakásokat is, amelyek segítségével megmenthetnék a hajléktalanságtól a rászorulókat.
- A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a helyzetet kihasználva, sok esetben spekulánsok keresik fel a bérlőket, és rajtuk keresztül megszerzik az értékes ingatlanokat. Ilyen esetben a bérlőnek felajánlott „bánatpénz” jellemzően nem elég egy másik lakásra, így a bérlő hamar az utcára kerül. Azt, hogy ez reális veszély, bizonyítja, hogy a Fidesz idején kedvezményes áron értékesített önkormányzati bérlakások majdnem fele fél éven belül gazdát cserélt. De volt olyan vevő is, aki helyett már az fizette ki a vételárat, akinek ő tovább értékesítette a lakást.
- Azok közül, akik valóban a maguk számára akarják megvásárolni a lakást, várhatóan többen adósodnak majd el lehetőségeiken túl. Esetükben is nagy a veszély, hogy hajléktalanná válnak,
- Erzsébetvárosnak csak a kerületben érintett közel 2000 ingatlan felmérésére nagyjából 100 millió forintot kellene kifizetni. Az áron aluli kényszer értékesítés, a becslések szerint több mint 60 milliárd forint vagyonvesztést okozna. Kis túlzással kijelenthető, hogy minden kerületi lakosnak 1,2 millió forintjába kerülne ez az intézkedés.
- A javaslat igazságtalan: egyforma elbírálás alá kerülnek azok, akik alig egy éve fizetik a piaci árakhoz képest nagyon alacsony bérleti díjat, és azok, akik milliókat költöttek már az általuk bérelt lakásra.
- A bérlőknek, bizonyos feltételek teljesülése esetén, most is lehetősége van megvásárolni a lakását.

Részben ide tartozik még annak a családnak a sorsa, akiknek a Dózsa György úti társasház lakóközössége szeretett volna megvenni egy szükséglakást a házban. A történetről az Index is írt, az önkormányzat hosszabb válaszából csak nagyon keveset idézve, így a történetet némiképp egyoldalúan feldolgozva.
A legfontosabb, hogy a cikkben Zalánként emlegetett férfinak és a lányának nem kell elköltöznie, továbbra is használhatják a Menhely Alapítvány segítségével a jelenlegi lakásukat. A lakóközösség azért nem vásárolhatta meg a neki kinézett ingatlant, mert a lakásértékesítéseket törvények, rendeletek szabályozzák, és ezek szerint bizonyos értékhatár felett a lakásokat pályáztatni, árverezni kell.
A cikkre Szücs Balázs alpolgármester itt ( https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fazenkepviselom%2Fposts%2F1607444309465447&show_text=true&width=500 )
reagált.

Parkolás:
Nem tudjuk mikor lesz vége az ingyenes parkolásnak, de félő, ha a kormány ebben elhatározza magát, megint egyik napról a másikra hoz intézkedést. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki még nem váltotta ki a 2021-re vonatkozó lakossági várakozási engedélyt, könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy fizetnie kell a parkolásért. Mivel az ingyenesség végén várhatóan nagyon sokan akarnak majd engedélyhez jutni, és ez meghosszabbíthatja a határidőt. Ezért kérjük, hogy aki még nem tette meg, váltsa ki az erre az évre érvényes engedélyt. itt találják az ehhez szükséges űrlapokat.
Aki már elektronikus úton benyújtotta a kérvényt, kérjük, ellenőrizze az ügyfélkapun keresztül a központi tárhelyet, oda érkezik az engedély. Ha egy héten belül nem találja meg ezt, akkor hívják ügyfélszolgálatunkat.

kohezios_alap