• írta Adminisztrátor
  • 2021. február. 24. szerda
  • 4

Ezen a héten legtöbben a forgalomcsillapítással, illetve ezzel összefüggésben a parkolással kapcsolatban tettek fel kérdéseket.

Ezen a héten legtöbben a forgalomcsillapítással, illetve ezzel összefüggésben a parkolással kapcsolatban tettek fel kérdéseket.
title image

Ezen a héten legtöbben a forgalomcsillapítással, illetve ezzel összefüggésben a parkolással kapcsolatban tettek fel kérdéseket.

Ezen a héten legtöbben a forgalomcsillapítással, illetve ezzel összefüggésben a parkolással kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Sokan érdeklődtek a 100 tagú cigányzenekar költözésének körülményeiről is.
Ezekre is kitér Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere videó üzenetében.


Írásos összefoglalónkban részletesebben kitérünk:
• a forgalom csillapításhoz beérkezett kérdésekre
• a lakossági parkolóhelyek kialakítására
• a Bajza utcai épületek bontására

Nagyon sok kérdés érkezett a forgalomcsillapítási projekt tesztidőszakának meghosszabbítása ügyében. Egy jellemző vélemény ezek közül: „Nem lehet objektíven megítélni? Gyalázat az egész. Bizonyos utcák forgalma a sokszorosa lett, az ott lakók viselhetik a következményeit. Ha valaki nem talál elsőre parkolóhelyet, akkor 1,5-2 km-es kört kell menjen, ez is plusz terhelés minden szempontból... De úgyis mindegy, ez a "tesztidőszak" '23-ig fog tartani és közben lehet büntetni, bilincselni olyan intenzitással, amit sehol máshol Bp-en nem tapasztalni.”


A projekt eredeti célja a belső Erzsébetvároson átmenő forgalom csökkentése. Minél kevesebb autó használja átjárónak a negyedet, annál tisztább lesz a levegő, nagyobb a csend, biztonságosabb az utca a gyalogosok és kerékpárosok számára, és hosszabb távon annál többet érnek a környékbeli ingatlanok. Ehhez kapcsolódik a parkolóhelyek számának csökkentése és a fizetős parkolás díjának megemelése. Könnyen belátható: oda, ahol körülményes és drága parkolni, kevesebben indulnak el autóval.


A forgalomszámlálás és a tapasztalatok alapján a forgalom láthatóan csökkent a projekt második lépcsőjének bevezetése után. Ekkor rendelte el a kormány az ingyenes parkolást, és szinte azonnal, ismét megnövekedett a forgalom. Ilyen körülmények között nem lehet objektíven megítélni, hogy az elképzelés mely részei eredményesek. Ezért voltunk kénytelen kitolni a tesztidőszak végét.


Ami nem azt jelenti, hogy az önkormányzat hátradől és várja, hogy lejárjon a tesztidőszak. A projektről készült egy független szakvélemény, amit itt tudnak elolvasni. Ez alapján, illetve az önök tapasztatai alapján igyekszünk javítani a tervet, például lerövidítjük a „hurkokat”, hogy kevesebbet kelljen „keringeni” azoknak, akik parkolóhelyet keresnek.


Abban biztosak vagyunk, hogy a jelenlegi „parkolási helyzet” senkinek sem jó. („A parkolási helyzet Erzsébetvárosban a koronavírus előtt sem volt könnyű, de amióta ingyenes!... Hát katasztrofális! Hiába van autóm, amint elmegyek valahová kocsival ember legyen a talpán aki talál parkolóhelyet!”) Ezen valamelyest segítene a lakossági parkolóhelyek kialakítása, amit a kommentek szerint is sokan szeretnének. („Kedves EH, én a lakossági parkolók kialakítása témában érdeklődöm a mai 48 perces keringésem után. Arról mikor lesznek részletek? Tudom, még csak majdnem egy éve várunk segítséget.”) Ezeknek a parkolóhelyeknek a kialakítása engedélyekhez kötött, és bürokratikus folyamat. Sajnos nem olyan egyszerű, hogy „valaki egy vödör festékkel és ecsettel, esetleg táblákkal” elindul kijelöli ezeket. Az önkormányzat vezetése – túlzás nélkül – naponta sürgeti az illetékeset, hogy minél hamarabb kijelölhessük ezeket a helyeket. (igen, „a körúton kívül is lesznek” kizárólagos parkolóhelyek.)

A beérkezett kérdések, vélemények alapján sok indulatot gerjesztett és nagyon foglalkoztatta önöket a 100 tagú cigányzenekar sorsa, és elköltözésük okai.( „Amíg meg nem tudom, hogy hol, mekkora helyet és milyen feltételekkel kínált fel az önkormányzat, addig a tájékoztatást nem fogadom el teljes körűen kielégítőnek. Nem a sajátjából ad, hanem a közösből, jogunk van többet tudni egy nesze semmi fogd meg jól mondatnál.”)


A 100 tagú cigányzenekarnak először a K11-ben ajánlott fel próbahelyet az önkormányzat. Ez már az előtt megtörtént, hogy kiírtuk volna a pályázatot a Wesselényi utcai épületre. Folyamatos párbeszédet folytattunk a hangszerek elhelyezésének lehetőségéről is; és még a jelen nehéz pénzügyi helyzetben is igyekeztünk támogatni az együttest. Arra is nyitottak voltunk, hogy egy nem önkormányzati tulajdonú, de hetedik kerületi épületben, egy nagyon nívós, minden tekintetben tökéletes helyszínen, külön megállapodás keretében biztosítsunk a zenekarnak próbalehetőséget. Többször is megfogalmaztuk: azt szeretnénk, ha a 100 tagú cigányzenekar kerületünkben folytatná a munkát.


Az együttes mindezek ismeretében a távozás mellett döntött. A döntés okairól sok nyilatkozat, vélemény született. Ezek közül az egyikből kiderül, hogy a 100 tagú cigányzenekar ügyével az „állam”, tehát a kormány foglalkozik. https://hvg.hu/kultura/20210225_Erzsebevarosb_100_Tagu_Ciganyzenekar_XXII_kerulet Velük sajnos, legalábbis anyagi értelemben, nem tudunk versenyezni, így nem tehetünk mást, mint sok sikert kívánunk a zenekarnak.


Az külön sajnálatos, hogy a Bajkai István volt erzsébetvárosi alpolgármester, országgyűlési képviselő még saját bevallása szerint is „mindent megtett azért, hogy a világhírű zenekar új helyen tudjon felkészülni koncertjeire!” Amiből az következik, hogy a képviselő úr azon dolgozott, hogy zenekar elmenjen a kerületből.

Többen kérdezték, hogy milyen munka zajlik a Bajza utcában, nem veszélyes-e az ott folyó épületbontás. Erről itt olvashatnak bővebben.


Röviden összefoglalva: kiemelt kormányzati beruházás keretében, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ épül meg itt. Jelenleg is folyik a BM Korvin Ottó Kórház romos épületek bontása. A fejlesztő igyekszik minél kevesebb kellemetlenséget okozni, és csökkenteni az elkerülhetetlen porszennyezést.

kohezios_alap