• írta Adminisztrátor
  • 2020. december. 15. kedd
  • 2

Fenntartható ajándékozás?!

Fenntartható ajándékozás?!
title image

Fenntartható ajándékozás?!

Közeleg a karácsony. A Ne Vásárolj Semmit Nap alkalmából már megfogalmaztuk, hogy a kacatoknak és az ötlet híján vásárolt felesleges tárgyaknak nincs helyük a karácsonyfa alatt.

Mi az, aminek helye van? Kell egyáltalán ajándékozni?!

ajándék 1
Fotó: Ben White, Unsplash

Vannak olyan családok, akik tudatos döntés eredményeképp évekkel ezelőtt kiiktatták az ajándékozást a karácsonyi szokásokból. Az ünnepet ők is megtartják, ám ajándékpapírba göngyölt csomagok helyett finom ételekkel, énekléssel, a narancs és fahéj illatával, csillagszórók és gyertyák fényével teremtik meg a karácsonyi hangulatot. Tapasztalataik szerint az ajándékozás megszüntetésével kivontak az ünnepből egy jókora adag stresszt, költekezést, utolsó pillanatban plázákban való kóválygást, a webshopok kényszeres böngészését. Maradt az együttlét, csak így egyszerűen: új holmik helyett ilyenkor tényleg egymásra figyelnek. Az ő gyermekeik már ebbe az új, ajándékmentes ünneplési formába születtek bele, nincsenek se teljesíthetetlen kívánságaik, se magas elvárásaik egy ajándékot „szállító”, titokzatos valaki felé, aki végső esetben mégis csak a szülő vagy a tágabb rokonság.

Sok családban köztes megoldásként működik az, hogy az ajándékozás csak a kicsiknek szól: a felnőttekhez már nem jön a Jézuska és/vagy az angyalok, a gyerekeket azonban sok meglepetés várja. Persze ahány ház, annyi szokás, mégis elgondolkodtató lehet sokunk számára a felvázolt eset: ajándékok nélkül is lehet családi körben, kisgyerekkel ünnepelni, a döntés a mi kezünkben van. Lehet új családi hagyományokat teremteni, ha a meglévőekkel nehezen azonosulunk, kényelmetlennek érezzük őket. Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz és a családunkhoz, és bevalljuk, hogy az ajándékozás számunkra nyűg, és ahelyett, hogy emelné az ünnep fényét, inkább megkeseríti azt, érdemes beszélgetést kezdeményezni az ajándékok elhagyásáról. A járványhelyzet sokunk családi költségvetését megnyirbálta; ha valamikor, most biztosan megértőek lesznek a rokonok, hogy idén elmarad a „csomagátadás” és a pénztárcánkkal együtt fellélegezhetünk, hogy a kötelezőnek hitt vásárlási láz nyugodtan elmaradhat.

Ha az ajándékok átadása, kibontása eddig szorosan a karácsonyi forgatókönyvhöz tartozott, helyettesíthetjük más közös élménnyel: például együtt készíthetjük el a forralt bort / forró csokit vagy zenét hallgathatunk, énekelhetünk. A gyerekek tarthatnak karácsonyi előadást: elénekelhetik, elszavalhatják az oviban, suliban tanultakat vagy akár el is játszhatják egy karácsonyi mese vagy Jézus születésének történetét.

És ha szeretnénk ajándékozni?

ajándék 2
Kép: Kira auf der Heide, Unsplash

Sokunk szeretetnyelve azonban épp az ajándékozás: ajándékkal tudjuk a legjobban kifejezni a másik iránt érzett szeretetet, hálát, így érthető, hogy ebből a nézőpontból elképzelhetetlen az ajándékok nélküli karácsony. Nem mindegy azonban, mivel szerzünk örömet a másiknak! Hiszen ami csak az átadás pillanatában, a gesztus miatt okoz örömet, de valójában haszontalannak bizonyul és hamarosan a kukába kerül, sokkal nagyobb kárt okoz a környezetnek, mint amekkora boldogságot abban a nagyon rövid időszakban a tulajdonosának.

Az alábbiakban szeretnék megosztani néhány ötletet, ami a fenntartható, tehát a környezetünket sem terhelő, és a másik ember számára is örömet okozó ajándékokhoz jól jöhet.

1. Készítsd el!

Aki szeret alkotni, kézműveskedni, annak a karácsony remek alkalom arra, hogy kiélje a kreativitását és másokat is boldoggá tegyen vele. Ám sokan rossz kézügyességre vagy ötlethiányra hivatkozva kizárják ezt a lehetőséget, pedig egy egyszerű kis karácsonyi ajándék létrehozásához nem kell nagy tehetség, ellenben nagy értéket jelent, hiszen már az elkészítése során is gondolunk arra, akinek szánjuk, és a munkába beletesszük szívünket-lelkünket. Akármilyen amatőr munka lesz a végeredmény, biztos, hogy mosolyt csal a megajándékozott szerencsés arcára, és értékelni fogja az igyekezetünket. Néhány egyszerű ötlet:

Nasiüveg: Egy befőttes üvegben rétegezünk többféle rágcsálnivalót, pl. mazsolát, mogyorót, diót, aszalt szilvát, banánchipset. A színes rétegek jól mutatnak kívülről, az ajándék pedig egészségesebb és nagyobb eszmei értékkel bír, mint egy boltban megvásárolt bonbon.

ajándék 3-1090px

Fürdőbomba: filléres és könnyen elkészíthető ajándék, amelyhez szódabikarbóna, citromsav, zabpehelyliszt, olaj és illóolaj szükséges. A mennyiségeket és az elkészítés módját Ökoanyunál találod: http://okoanyumag.hu/2013/12/13/ajandektipp_buja_illatos_furdobomba_karacsonyra/

Mézeskalács: klasszikus, mégis közkedvelt ajándék, amit a díszítéssel mindenkinek egyedivé, személyre szólóvá tehetsz.

Karácsonyfadísz: gyakorlatilag bármi lehet karácsonyfadísz, amire egy akasztót eszkábálunk; egyszerű, gyerekekkel is elkészíthető dísz lehet a kartonlap, ragasztó és különböző formájú tészták felhasználásával összeállított karácsonyfa. A színesre festett tésztákat lehet ragasztani össze-vissza vagy rendezett sorokban, a végeredmény mindenképp vidám és különleges.

ajéndék 4-1090px

2. Javítsd meg, újítsd fel!

Valószínűleg nálatok is lappang a lakásban vagy a padláson, pincében egy-két olyan tárgy, amit mindenki rondának tart, mégse került kidobásra. Jó hírünk van: ezek a tárgyak egy kis festéssel vagy szakember segítségével hamar újjávarázsolhatóak. Legyen szó egy régi fali akasztóról, kis szekrénykéről vagy néhány üres virágcserépről, itt az idő, hogy elővedd és feldobd! Ha mégse akad otthon semmi, nevetséges összegekért lehet találni az interneten mindenféle retró holmit, amit aztán könnyen átalakíthatsz. Így új életet adhatsz egy feleslegessé vált tárgynak ahelyett, hogy egy új tömegcuccot vásárolnál.

ajéndék 5
Forrás: Pinterest

3. Adj élményt!

Korábban sokan előszeretetettel ajándékoztunk előadásokra szóló jegyeket az ismerőseinknek és a családtagjainknak, ám a járványhelyzet alatt a kultúrafogyasztási szokásaink megváltoztak: az élmény a virtuális térbe került. Ám ez ne vegye el a kedveteket attól, hogy jegyet vásároljatok: vannak színházi előadások, amelyeknek az online megtekintéséhez belépőjegyet kell váltani, tehát továbbra is adhatunk színházi élményt ajándékba. Ezen kívül számtalan workshop elérhető már online formában: a fotózástól kezdve a varrótanfolyamon át a gyógynövényismeretig mindent megtalálunk, az online edzésekről nem is beszélve. A választáshoz persze nem árt ismernünk az illető érdeklődési körét, akinek az élményt szánjuk.

4. Adományozz!

Ha semmire sincs szüksége annak, akit megajándékoznál, kifogytál az ötletekből, de mégis szeretnéd kifejezni, hogy fontos neked a másik, adományozz egy olyan civil szervezet részére, amelyet ő választ ki: legyen az állatokkal vagy rászorulókkal foglalkozó szervezet vagy alapítvány, az adományod jó helyre jut, és ezzel örömet okozol annak a szerettednek is, akinek „soha nem kell semmi”.

Örömteli, fenntartható karácsonyi készülődést kívánunk!

ajándék 5
kohezios_alap