• írta Adminisztrátor
  • 2021. február. 18. csütörtök
  • 4

Folytatódik a Belső-Erzsébetvárosi forgalomcsillapítási projekt tesztelése

Folytatódik a Belső-Erzsébetvárosi forgalomcsillapítási projekt tesztelése
title image

Folytatódik a Belső-Erzsébetvárosi forgalomcsillapítási projekt tesztelése

Az ingyenes parkolás ellehetetlenítette a Belső-Erzsébetvárosi forgalomcsillapítási projekt objektív megítélését és érdemi korrekcióját, ezért a tesztidőszak az ingyenes parkolást követő 180. napon ér véget. Ez idő alatt megkezdődik a területen lakók számára a kizárólagos parkolási lehetőség kialakítása, és egy független szakvélemény, illetve a lakossági tapasztalatok, észrevételek alapján ésszerűsödik a forgalmi rend.

 

Tavaly indult el Belső-Erzsébetvárosban annak a forgalomcsillapítási projektnek a tesztelése, aminek célja,  egy biztonságosabb, tisztább levegőjű kerület kialakítása zöldfelületekkel és sétálóutcákkal. Időközben azonban a kormány elrendelte, hogy a kerületünkben is legyen ingyenes a parkolás. Ez sok bosszúságot okoz a lakóknak, mivel kifejezetten forgalmat vonz a belső városrészekbe, ahelyett, hogy azt csökkentené. Emellett ellehetetleníti a projekt objektív megítélését és érdemi korrekcióját. Ezért Erzsébetváros képviselő testülete úgy döntött, hogy tesztidőszakot ismételten meghosszabbítja az ingyenes parkolást követő 180 napra.

A pilot projekt tesztelése során megállapítható volt, hogy ingyenes parkolás bevezetése előtt a városrészen áthaladó átmenő forgalom számottevően csökkent, napközben lehetett parkolni. Ugyanakkor, mivel majdnem 100 parkolóhely szűnt meg, gondot okozott a helyi lakosok számára az esti parkolás, valamint az, hogy az úgynevezett „hurkok” nagyon messzire vezették el őket, amikor parkolóhelyet kerestek.

Ezeket a problémákat az önkormányzat érzékelte és a következő lépéseket tette:

  • felkérte a BKK-t és a Budapest Közutat néhány tervezési, illetve kivitelezési hiba korrekciójára. Ez nyár végén, koraősszel megtörtént.
  • a BKK és a Budapest Közút munkatársaival elemezte a forgalomszámlálási adatokat
  • pályázatot írt ki független szakvélemény elkészítésére. Ezt a pályázatot az a Pro Urbe Kft. nyerte, amely 2018-ban készített már egy forgalomcsillapítási tervet a kerület számára. A Pro Urbe elkészítette ezt a szakvéleményt, ez február 22-e után nyilvános lesz.
  • megkezdte azoknak a parkolóhelyeknek a kialakítását, amelyet kizárólag a lakók vehetnek majd igénybe.

Ennek megfelelően a tesztidőszak alatt is folyik majd az új forgalmi rend ésszerűsítése: a BKK és a Pro Urbe javaslatai alapján az önkormányzat lépéseket tesz a „hurkok” lerövidítésére és megteremtjük a kizárólagos lakossági parkolás feltételrendszerét.

Az önkormányzat reméli, hogy sikeres lesz a tesztidőszak, és a forgalomcsillapítás következtében nem csak biztonságosabbak lesznek az utcák, és tisztább a levegő, de az ingatlanárak is emelkedni fognak majd. Ez a tendencia figyelhető meg Európa azon nagyvárosaiban ahol kiszorították az autóforgalmat belvárosokból és ez volt a tapasztalat Budapest V. kerületében, amelynek egy részén már megvalósult egy, az erzsébetvárosihoz hasonló projekt.

Tény, hogy az új forgalmi rend kialakítása nehézségekkel és konfliktusokkal jár, de az önkormányzat úgy véli, érdemes türelmesen kivárni a forgalomcsillapítási pilot projekt végét, addig is várja és figyelembe veszi az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, véleményeket.

Ezeket a [email protected] e-mail címre tudják megírni.

kohezios_alap