• írta Adminisztrátor
  • 2020. augusztus. 19. szerda
  • 2

Forgalomcsillapítás – megbeszélés a lakossági visszajelzések beépítéséről

Forgalomcsillapítás – megbeszélés a lakossági visszajelzések beépítéséről
title image

Forgalomcsillapítás – megbeszélés a lakossági visszajelzések beépítéséről

Alig több, mint egy hete kezdtük meg Erzsébetvárosban a forgalomcsillapítási akciót. Az elejétől kezdve arra kérjük az itt élőket, hogy mondják el a véleményüket a változtatásokról. Azért biztatjuk erre Önöket, mert amivel most találkoznak, az egy teszt verzió. Mindez nem azt jelenti, hogy az önkormányzat Önökön kísérletezik, hanem - eltérően a magyar politikai hagyományoktól - mielőtt egy végleges döntést elfogadunk, megvizsgáljuk, hogy az valóban működik-e. Számunkra fontos, hogy a választások idején felvállalt élhetőbb és környezetbarát Erzsébetváros koncepcióját már a ciklus kezdetén megvalósítsuk. Ha megírják mi az, ami tetszik, és fontos, hogy megtartsuk, és mi az a lépés, amin érdemes változtatni, akkor hosszú távon olyan megoldás születhet, amelyet Önök is elfogadnak, ami segíti az Önök hétköznapjait.

Az önkormányzat jelenlegi vezetése, már a kampány során azt ígérte, hogy európai várospolitikát szeretne. Kevesebb autóval, otthonosabb, tisztább, belvárosi utcákkal. A forgalomcsillapítás az egyik első lépés egy ilyen kerület irányába. Azt, hogy ez milyen módon valósuljon meg nem a polgármester és nem a politikusok találták ki. A részleteket, hogy mely utcák legyenek egyirányúak, hova milyen táblákat helyezzenek ki a BKK közlekedési szakemberei dolgozták ki, és a Budapest Közút munkatársai hajtották végre. Az önkormányzat szerepe annyi volt, hogy elfogadta azt a szakmai javaslatot, amely biztosítja, hogy csökkenjen a forgalom. Legsürgetőbb feladatunk most az, hogy a szeptemberi iskolakezdés idejére finomítsuk és pontosítsuk a forgalomcsillapítás eredeti elképzelését a gyakorlati tapasztalatok alapján.

Mivel komolyan vesszük az Önök visszajelzéseit, ezért találkozót kezdeményeztünk a BKK; a Budapest Közút; a VII. kerületi Rendőrkapitányság és az illetékes közterület felügyelet vezetőivel és szakembereivel, hogy megbeszéljük, milyen módon lehet az Önök által jelzett problémákat orvosolni. Ma létrejött ez a megbeszélés, ahol Niedermüller Péter, polgármester azt hangsúlyozta: „Az önkormányzat továbbra is elkötelezett egy otthonosabb, biztonságosabb, egészségesebb Erzsébetváros kialakításában. Azt kérem az itt jelenlévő szakemberektől, hogy alaposan vizsgálják meg, hogy a lakossági visszajelzésekből melyek azok, amelyekre azonnal reagálni kell, és a lehető leghamarabb kezdjék el kidolgozni ennek a részleteit.

Ahogy egy ilyen jelentős változás esetén várható volt, a szokatlan forgalmi rend indulatokat is kelt. Örömmel tapasztaltuk, hogy a pozitív visszajelzések mellett számos konstruktív javaslatot is írtak a kerületiek arról, hogy milyen finomhangolás szükséges az első időszakban. Feladatunknak érezzük, hogy az illetékes szervezeteknél azonnal jelezzük, hogy ha például egy szemetes autó nem tud megközelíteni egy utcát vagy a behajtást tiltó táblák célforgalom kiegészítő jelzéssel illetve csak külön engedély birtokában válhassanak járhatóvá. A tárgyaláson több konkrét probléma is szóba került. A szakértők a jövő héten értékelik többek között a Klauzál utca, Holló utca, Kisdiófa utca megnövekedett forgalmát és újabb zebrák kialakítását is megvizsgálják.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta: „A főváros nagyra értékeli és támogatja a kerület erőfeszítéseit az egyes területek forgalomcsillapítása érdekében. A visszajelzések a fővárosnak is fontosak. Mi is várjuk majd véleményeket a saját oldalunkon, https://www.budapestdialog.hu/ de ez csak kicsit később lesz elérhető. Azt szeretnénk, ha a tapasztalataikat akkor mondanák el, amikor jobban beépült a hétköznapjaikba az új forgalmi rend.

Az önkormányzat szeptember végéig forgalomszámlálással, és levegőszennyezettség-méréssel folyamatosan ellenőrzi a projekt hatékonyságát. A vizsgálatok és elemzések eredményeit október közepére összesítjük, hogy tájékoztatni tudjuk Önöket az eredményekről.

A végleges megoldás kialakítása előtt szeptember második felében lakossági konzultációt is szervezünk. Erre mindenkit szeretettel várunk és a pontos részletekről értesítést küldünk. Függetlenül attól, hogy negatív vagy pozitív, minden véleményre kíváncsiak vagyunk. Ahogy most is végzünk változtatásokat az Önök visszajelzései alapján, úgy az ott elhangzott véleményeket is figyelembe fogjuk venni, és beépítjük a végleges megoldásba. Addig is, a tapasztalataikat, észrevételeiket továbbra is várjuk a [email protected] mail címen, illetve kérjük, hogy töltsék ki a forgalomcsillapításról szóló kérdőívet a miutcank.hu oldalon is.

https://www.surveygizmo.eu/s3/90258897/fbb9723d971c?fbclid=IwAR0TJaAQq5WnercQspEGnSl1I77KQIhwhRemXRTYRzHUMpUQVb6KwsmNzb8

kohezios_alap