• írta Adminisztrátor
  • 2021. április. 24. szombat
  • 4

Hálózatöblítési munkálatokat végez a Fővárosi Vízművek Zrt.

Hálózatöblítési munkálatokat végez a Fővárosi Vízművek Zrt.
title image

Hálózatöblítési munkálatokat végez a Fővárosi Vízművek Zrt.


A Fővárosi Vízművek ZRT. értesíti a fogyasztókat, hogy hálózattisztítási munkák miatt

2021. április 29-én 07:00 órától 22:00 óráig illetve

2021. május 03-án 07:00 órától 22:00 óráig

nyomáscsökkenés és vízzavarosodás várható Erzsébetvárosban.


A magasabb épületek felső szintjein vízhiány is előfordulhat.

Az üzemi beavatkozás miatt felzavarosodott víz vas-mangán oxidokat tartalmaz, a víz ülepítés után felhasználható.

A Fővárosi Vízművek Zrt. a fogyasztók türelmét és megértését kéri.

Miért van erre szükség?

Budapest vízellátását szolgáló parti szűrésű kútrendszer jellegéből adódik, hogy a vízhálózatban vas-mangán csapadék keletkezik.

A víz szállítása során a vas-mangán kiülepedik és lerakódik a vízcső falára, mely cementálódva leszűkíti a vezetékek hatásos keresztmetszetét.

Ennek megelőzésére évenként rendszeresen vízhálózati öblítéseket végzünk, melynek során az öblítendő vezetékek a tisztítási munkálatok idejére a rendszerből kiiktatásra kerülnek. Ilyenkor az ellátó (közcső) vezetékekben lévő lerakódások a megváltozott üzemi körülmények (áramlási sebesség változása, nyomáscsökkenés) hatására vízzavarosodást okoznak és a vízsebesség növekedés a nyomás csökkenését eredményezi.

Az öblítés céljára üzemen kívül helyezett vezetékek belső mosását tiszta ivóvízzel végezzük és azt a vízcsőből az ürítő vezetéken keresztül távolítjuk el.

Ezen időszak alatt különös gondot fordítunk arra, hogy az érintett terület ivóvize bakteriológiailag kifogástalan, jó minőségű legyen. A folyamatos minőségellenőrzést biztosítjuk, azért, hogy a zavaros ivóvíz rövid idejű ülepítés után használható legyen.

Ennek érdekében a rendszeres mintavételi program mellett nagy számú ivóvíz mintát dolgozunk fel a vízellátó rendszerünkbe épített fertőtlenítési technológia hatékonyságának ellenőrzésére.

Azért, hogy a szolgáltatott víz mindenkor kielégítse az MSZ előírásait, és a vas-mangán kicsapódást megszűntessük, újabb vízkezelési technológiát kell a rendszerbe építeni.

Ameddig ennek feltételei a Szentendre és a Csepel szigeti vízbázison nem biztosítottak teljes körűen, addig ezt a technológiát kell a vízminőség megtartása érdekében alkalmaznunk.

kohezios_alap