• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. június. 09. csütörtök
  • 0

Hulladékból műalkotás

Kulturális oázis lett a K11 udvarán
title image

Hulladékból műalkotás

Kulturális oázis lett a K11 udvarán

A K11-et szeretjük, mert ott mindig történik valami.

Most például az udvarát és a homlokzatát tették trendivé Sinkovics Ede, Poprády Flóra, Ulz Matthias , Pólus Fanni a MOME hallgatói. Az akció annak a tavalyi kezdeményezésnek a folytatása, mikor is lélegző festmény került a Dob utca egyik tűzfalára a főként fiataloknak gyártó tornacipős csapat támogatásával. A cég társadalmi szerepvállalásának része, hogy például az esélyegyenlőséget, a hagyományt, a multikulturalizmust segíti.

Mások által szemétnek nyilvánított ponyvákból, kidobott reklámhordozókból, üvegcserepekből készített önálló alkotást ezúttal a MOME csapata, s ezek a művek adják meg a karakterét a K11 belső udvarának. Amolyan kulturális oázis jött létre, ahogy a megújult belső tér átadó rendezvényén is elhangzott. A K11 udvarán az osb lappal beszögelt ablakokat és a belső romos falfelületeket mostantól fiatal művészek installációi díszítik, akik hulladékokból állították elő műveiket. Fő mondanivalójuk a fenntarthatóság, a tudatos és felelős térhasználat.

A projekt lényege, hogy az elhanyagolt, üres ingatlanok – még ha átmenetileg is – ne rombolják az utca és településképet. Hogy ezeket a városképi „sebeket” kis időre elkendőzzék a Király utcában.

A nyitó rendezvényen fellépett a Blahalouisiana zenekar. Az utcai kiállítás június 9-től, nyár végéig látható, illetve amíg kitart az installáció az udvari falakon és a homlokzaton.

A Converse City Forest kampány keretében tavaly színes dzsungelt festett a Neopaint Works alkotócsoport a Dob utca egyik tűzfalára. A festmény különleges, lélegző festékkel készült, mely képes kiszűrni a levegőből az olyan káros anyagokat, mint a CO2, a formaldehidek és más, egészségre ártalmas gázok. Minden négyzetmétere úgy működik, mint egy valóságos fa. A projekteknek köszönhetően: mára több mint 9000 fa munkáját végzik el ezek a falfelületek a világ nagyvárosaiban. Budapesten mintegy 500 fa helyett dolgozik lélegző falfestmény.

kohezios_alap