• írta Adminisztrátor
  • 2020. április. 22. szerda
  • 2

Idén az 50. Föld Napját ünnepeljük a világon – Tippek mit tehetsz otthon

Idén az 50. Föld Napját ünnepeljük a világon – Tippek mit tehetsz otthon
title image

Idén az 50. Föld Napját ünnepeljük a világon – Tippek mit tehetsz otthon

Idén az 50. Föld Napját ünnepeljük a világon – Tippek mit tehetsz otthon

 

A Föld Napját először 1970. március 21-én tartották meg, így idén 50. alkalommal ünnepeljük. Magyarországon pedig 30. éve ünnepeljük a Földanya Nemzetközi Napját. Ennek a napnak a kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése . Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-ért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírus járvány helyzet is - az idei lesz az első digitális, közösségépítő Föld napja!

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata egyébként is: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Fogadjatok néhány tippet, amivel részesei lehettek és megünnepelhetitek a Föld Napját otthon a családod társaságában:

 

  1. Kertészkedj az ablakpárkányon és/vagy az erkélyen!

Ki mondta, hogy egy kerthez földbirtokosnak kell lenned? Kezd el most a régen tervezett ablakpárkány/balkon kertedet! Ültethetsz  mikrozöldeket, tépősalátákat, fűszernövényeket és néhány hónap alatt már arathatsz is. Ha úgy érzed ez túl hosszú idő neked akkor próbáld ki a csíráztatást ami csupán egy hét és kész. Ha pedig megtermelted a saját zöldségeket, kezdj el komposztálni is.

 

  1. Egyél szezonálisan és húsmentesen ma!

A túlzott, sokszor már mértéktelen húsfogyasztás, amely ma jellemző, kimutathatóan káros a bolygónkra. Jó tudni, hogy míg 1 kilónyi zöldség előállításához 300 liter vízre van szükség, ugyanennyi sertéshúshoz már 6000 literre.

Keress olyan fogásokat, amelyeket az egész család szeret. Készíthetsz vegán hamburgert, csőben sült zöldséget, krémlevest, zöldségpörköltet. Keresd a szezonális, itthon termelt, vegyszermentes alapanyagokat, így a helyi gazdaságokat, termelőket támogatod, és a szállítás okozta környezeti szennyezést is csökkentheted.
Ha teheted, iktass be egy-egy húsmentes napot a jövőben is.

 

  1. Otthonrendezés és Szelektálás

A bizonytalanság szorongást is okozhat. Ugyanilyen érzés alakulhat ki akkor is, ha a bolygónkra és az emberiség jövőjére gondolunk. Éppen ezért érdemes olyan dolgokra fókuszálni, amelyekre hatással tudunk lenni. Ilyen például a saját viselkedésünk, a hulladékunk és tárgyaink mennyisége. Szenteld a Föld napját annak, hogy átnézed a ruhatárad  és az otthonodat rendezed.

pexels-photo-346885
kohezios_alap