• írta Adminisztrátor
  • 2021. március. 16. kedd
  • 4

Indul a tavaszi-nyári utcatakarítási program

Indul a tavaszi-nyári utcatakarítási program
title image

Indul a tavaszi-nyári utcatakarítási program

Indul a tavaszi-nyári utcatakarítási program

A héten elindult a tavaszi-nyári utcatakarítási program Erzsébetvárosban, a takarító gépek vizes technológiával tisztítják az utcákat. Az Erzsébetváros Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az utcatakarító gépek folyamatosan dolgoznak majd a kerület mindhárom részén, Külső-, Középső- és Belső-Erzsébetvárosban is.

„Az utóbbi öt-tíz évben nem változott a program, március közepén indítjuk a tavaszi-nyári takarítási szezont” – tájékoztatott Galambos András. A téli időszakban csak kézi takarítással lehet megoldani a közterületek takarítását, mert a fagyos idő beálltával nem működtethetők a gépek és a járdákra is ráfagyhat a víz. „Mivel a kézi takarítás nem olyan hatékony, a télen több panasz érkezik hozzánk, hogy rosszul néznek ki az utcák, főleg, amikor havas-latyakos az idő” – mondta az Erzsébetváros Kft. vezetője, aki szerint ilyenkor is megpróbálnak mindent a kerület tisztán tartására: „Idén januárban-februárban is volt olyan langyosabb időszak, amikor el tudunk indulni a gépekkel és lemostuk a járdákat, de a jó idővel ez rendszeressé válik”

A tavaszi-nyári takarítási rendszerben 3 géppel és kézi erővel is folyamatosan mossák-takarítják az utcákat. A cég takarítógépeivel a „trolis útvonalakon” a hétvégén találkozhatnak az erzsébetvárosiak, mert akkor a legkisebb a forgalom és akkor akadályozzák legkevésbé a haladást. A Klauzál téren töltik fel vízzel őket, úgyhogy nagy valószínűséggel ott bárki beléjük futhat. A gépek havonta 1,5 millió négyzetmétert mosnak át, ami naponta átlagosan 40-50 ezer négyzetméter járdafelület és parkolósáv takarítását jelenti. Ezen felül ugyanúgy folyik tovább a kézi takarítás, a szemét összeszedése, a kutyafuttatók takarítása és a zöldhulladék összeszedése is.

Az Erzsébetváros Kft. ezen felül tavaszi nagytakarítást is tervez, ami várhatóan pár hét múlva indul majd. Ilyenkor bio tisztítószeres adalékkal mossák végig a kukákat, az utcabútorokat és a házak lábazatát is. Az illatos-habos-probiotikus adalékanyag lebontja a baktériumokat, de teljesen környezetbarát, kutyákra és emberekre nem veszélyes. „Sokan kérdezik tőlünk, miért mossuk a járdákat esőben is. A magas nyomású víz összeszedi a hulladékot, koszt, amit az eső nem mos le. Ezt aztán könnyebben el tudjuk távolítani az utcákról” – magyarázta Galambos András. – „Olyan ez a munkafolyamat, mint amikor mosás előtt beáztatjuk a ruhát: így jobban kijön belőle a kosz” – tette hozzá az Erzsébetváros Kft. ügyvezetője.

kohezios_alap