• írta Barát József
  • 2022. június. 15. szerda
  • 0

Képviselő-testület: civilek és műemlékek

Hatvanegy civil szervezet támogatásáról döntött június 15-i ülésén Erzsébetváros képviselő-testülete, összesen 20 millió forint értékben.
title image

Képviselő-testület: civilek és műemlékek

 

Hatvanegy civil szervezet támogatásáról döntött június 15-i ülésén Erzsébetváros képviselő-testülete, összesen 20 millió forint értékben. A kerület majdnem ötmillió forintot szán a Kisdiófa Közösségi Kert szakmai és ismeretterjesztő programjaira, megkezdődött az eljárás öt épület építészeti védelem alá helyezéséről. A képviselők együttműködési kedvét, egyben az előterjesztéseket dicséri, hogy a szavazás 18 napirendi pontban egyhangú volt, egy előterjesztés ügyében két tartózkodás akadt.

 

Kilencvenhét civil szervezet pályázott idén erzsébetvárosi támogatásra, és közülük hatvanegynek jutott pénz, tizenhat szervezet pedig működésére és programokra is elnyert különféle összegeket. Közöttük van a Fiatal Képzőművészek Stúdiója 950 ezer forintos támogatással, a Menhely Alapítvány, valamint a ZöldEb Kutyás Egyesület is 900-900 ezer forinttal. A kerület támogatja mások mellett a Magyar Ultisok Országos Egyesületét, a Kiút Szociális és Mentálhigiénés Egyesületet, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületét és a Történelemtanárok Egyletét is. Az ülésen Szücs Balázs alpolgármester méltatta a civil szervezetek pandémia utáni újraindulásának jelentőségét.

A képviselő-testület határozott arról, hogy együttműködési megállapodást köt a Kisdiófa Közösségi Kerttel, amelynek üzemeltetője, a Kortárs Építészeti Központ a foghíjtelken mintaprojektet valósít meg. Ott szakmai, közösségi és gyermekprogramokat tartanak, a programokhoz a kerület ötmillió forintos támogatással járul hozzá. A kerület megkezdi öt épület helyi védelem alá helyezésének folyamatát. Az Akácfa utca 63. alatti házat Hauszmann Alajos tervezte. Az építész, akinek nevéhez fűződik a Királyi Várpalota, a Kúria és a Budapesti Műszaki Egyetem központi épülete, az erzsébetvárosi lakóház tervét 1868-ban készítette. Több mint száz esztendős az a négy másik épület is, amely most helyi védelmet kap. Ezek a Dembinszky utca 44., a Hernád utca 22., a Kisdiófa utca 3. és a Síp utca 6. alatti házak. A fideszes Veres Zoltán üdvözölte a kezdeményezést, és javasolta az épületek homlokzatának rekonstrukcióját.  

A képviselő-testület döntött a háziorvosokkal, fogorvosokkal kötött szerződések pontosításáról. Niedermüller Péter polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a kerületben sajnos vannak betöltetlen praxisok, és a háziorvosok között jó páran időskorúak, ezért nagyon fontos lenne, hogy Erzsébetvárosnak sikerüljön fiatal orvosokat megnyerniük, hogy vállaljanak itt munkát. A testület arról is döntött, hogy helyiségek, illetve lakások jóhiszemű, jogcím nélküli bérlői számára megteremti a jogi lehetőséget bérleti viszonyuk rendezésére. A kerület ingatlanos cége, az EVIN 32 olyan bérleményt tart számon, amelyet jóhiszeműen olyanok bérelnek, akiknek jogcíme nem felel meg a korábbi rendelkezéseknek.

Az ülés előtt a testület meghallgatta az országos és a kerületi közéletből is ismert Vajnai Attila helyi lakost, aki behozott az ülésterembe egy bérelhető elektromos rollert, melyet az önkormányzat bejáratától 16 méterre talált.  Vajnai azt kérte, hogy a képviselők foglalkozzanak a bérrollerek ügyével. A polgármesternek ezt nem volt nehéz megígérnie, hiszen a testület szinte minden idei ülésén eddig is szerepeltek a rollerekkel és tárolásukkal kapcsolatos gondok.  

kohezios_alap