• írta Barát József
  • 2022. szeptember. 22. csütörtök
  • 0

Képviselő-testület: megújult a segélyek rendszere

Budapesten egyedülállóan bőkezű és rugalmas szociális támogatási rendszert hozott létre Erzsébetváros önkormányzata a képviselő-testület szeptember 21-i ülésének egyhangú határozatával.
title image

Képviselő-testület: megújult a segélyek rendszere


Budapesten egyedülállóan bőkezű és rugalmas szociális támogatási rendszert hozott létre Erzsébetváros önkormányzata a képviselő-testület szeptember 21-i ülésének egyhangú határozatával. Emelték a támogatási összegeket és a jogosultság jövedelemhatárát is. 

A testület éles vita után döntött úgy, hogy a projektelkészítés hiányosságai és a költségek növekedése miatt eláll a VEKOP pályázatokon nyert szociális tömbrehabilitációs projektektől, a támogatási összegeket pedig visszafizeti. A képviselők egyhangúlag támogatták a felsőoktatási ösztöndíjak összegének növelését, a kiemelkedő építészeti értékek kerületi védelmét. Az árak növekedése miatt több mint egymilliárd forinttal növelték a földgáz beszerzéséhez szükséges fedezetet. 

Az ülésen esküt tett Radics Béla fideszes képviselő, aki a 4. választókerületben megválasztott Ripka András listás mandátumát kapta meg. Ezzel a kormánypárt képviselőinek száma négyre emelkedett a testületben. 

A megélhetés költségeinek emelkedése miatt sok középosztálybeli család elszegényedése kezdődött meg, a szociális háló megerősítésre szorul. Ezzel indokolta Niedermüller Péter polgármester, hogy a kerület az egész fővárosban egyedülálló, új szociális támogatási rendszert dolgozott ki, megemelve a jogosultak jövedelemhatárát és a támogatási összegeket is. Korábban 18 támogatási forma volt, ezek közül ötöt megszüntettek, illetve a bürokratikus eljárást egyszerűsítve bizonyos helyzetekben automatikussá tették a hozzáférést. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, nehéz sorsú családok például az eddigi évi kétszer 6000 forintos támogatás mellett megkapják a havi 15 ezer forintos rezsitámogatást, és kérelmezhetik a létfenntartási gondok leküzdéséhez nyújtott havi 10 ezer forintos támogatást is. A szociális segélyeket mindenki megkapja, aki megfelel a módosított feltételeknek. A képviselő-testület egyhangúlag megszavazta, hogy az idén erre elkülönített 128 millió forintos keretet jövőre 79,5 millióval toldják meg. 

Élénk vitát váltott ki, hogy az önkormányzat vezetése azt indítványozta, hogy a kerület lépjen vissza a Csányi utcai krízistömb, illetve a Verseny utca szociális rehabilitációjára elnyert uniós VEKOP pályázatok megvalósításától, és adja vissza a mintegy kétmilliárd forintnyi támogatást. Veres Zoltán, a Fidesz képviselője azt állította, hogy  a lejárt határidők miatt kell visszaadni az önkormányzat korábbi vezetése idején elnyert pénzt, amit felelőtlenségnek nevezett.  Niedermüller Péter polgármester és Szücs Balázs alpolgármester ezt cáfolta. Kifejtették, hogy a Csányi utcai pályázat esetében a dokumentumok előkészítése során nem konzultáltak a Bischitz humánszolgáltató szakembereivel, és eleve teljesíthetetlen szociális mutatókat vállaltak, tehát már a kiindulópont is elhibázott volt. A Verseny utcai tömb esetében a projekt tervezett költségei az árak növekedése miatt több milliárd forinttal meghaladták az eredetileg tervezett keretet, ennek fedezetét a képviselő-testület egyik korábbi ülésén (a fideszes és momentumos képviselők elutasító szavazatával) nem biztosította. A projekt így leállt, az építkezésre a közbeszerzés nem indulhatott el. A testület a fideszes képviselők ellenszavazatával fogadta el a határozati javaslatot. 

Egyhangú volt viszont a döntés, hogy emeljék meg a felsőoktatásban tanuló diákok kerületi ösztöndíját és a kérelmek benyújtásához megkívánt jövedelemhatárt. Ha például a diák családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 85 ezer forintot, akkor az egyetemista havonta 25 ezer forintos ösztöndíjat kap. Ha a jövedelem átlaga 114 ezer forint alatt marad, a diákot a kerület havi 17 ezer forinttal támogatja. 

Egyetértés volt öt, kiemelkedő építészeti értékű ház helyi védelem alá helyezésében csakúgy, mint abban, hogy Erzsébetváros támogassa a – többek közt – a Bethlen Téri Színház kerületi tulajdonú épületének felújítására vonatkozó pályázatot. A testület egyhangúlag szavazta meg azt is, hogy a társasházak pályázhassanak magas nyomású mosóberendezésekre, amelyek megkönnyítik, hogy lakóközösségek teljesítsék az ingatlan előtti járda tisztán tartására vonatkozó, jogszabályban előírt kötelezettségüket.

Vitát váltott ki az a döntés, hogy a kerület átvállalta a fővárosi fenntartású útvonalak járdáinak takarítását, ami persze a lakók érdekeit szolgálja, hiszen ezek a területek is Erzsébetvárosban vannak. A Fidesz négy képviselőjének tartózkodása mellett szavazta meg a testület azt a több, mint egymilliárd forintos pluszfedezetet a fűtőgáz közbeszerzésére, amire az árak növekedése miatt lesz szükség. Niedermüller Péter polgármester elmondta: az energiaárak katasztrofális növekedése alapjaiban rendezi át az önkormányzat 2023-as költségvetését. Nagy erőfeszítésekre lesz szükség az önkormányzat működőképességének megőrzéséhez.

kohezios_alap