• írta Sári Judit
  • 2022. június. 05. vasárnap
  • 0

Környezetvédelmi világnap, amikor a rendőrök is takarítanak

A Környezetvédelmi világnap kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a köztisztaság közös ügyünk. Június 3-án a kerületi önkormányzat és a Tiszta7 is csatlakozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság takarítási akciójához.
title image

Környezetvédelmi világnap, amikor a rendőrök is takarítanak

David Brower híres környezetvédelmi aktivista azt mondta: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. És ez a gondolat nem egyszerűen egy szállóige, környezetünk védelme egyben a jövőnk védelme is. Június 5-e 1972 óta Környezetvédelmi világnap. Ezen a napon elsősorban közös cselekvéssel, együtt gondolkodással igyekszenek világszerte felhívni az emberek figyelmét a környezetszennyezés következményeire. Erzsébetváros ezen a napon részese lehetett egy fővárosi szervezésű eseménynek, melyen a BRFK kerületi kapitányságainak rendőrei közösségi köztisztasági akciójukkal is felhívták a figyelmet arra: a rend és a közrend testvérfogalmak.

Erzsébetvárosban napi szinten fordul meg akár a kerületi lakosság számának többszörösét is kitevő átutazó, turista, itt dolgozó, vendég, szórakozni vágyó is. Ez nem kis szám, tekintettel arra, hogy a főváros legkisebb kerülete címmel rendelkező lakóhelyünknek is több, mint 50 ezer polgára van. Ennek megfelelően a közterületeket érő zajszennyezés és szemét sokszorosa annak, amit külső kerültekben, vagy vidéken általában tapasztalni lehet. A kerületi önkormányzat folyamatosan fejleszti a kerület takarítását végző Erzsébetváros Kft. - Tiszta7 eszközparkját, a köztiszta már hétvégén is takarít, külön egységet működtetnek a hétköznapi és hétvégi utcatakarításra, a fertőtlenítésre, az illegális és veszélyes hulladék elszállítására. Valahogy mégsincs annyira látványos eredménye a megfeszített munkának, az utcákon gyakorlatilag a takarító autók és sepregető emberek mögött termelődik újra a szemét.

A Környezetvédelmi világnap kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet: a köztisztaság közös ügyünk. Június 3-án a kerületi önkormányzat és a Tiszta7 is csatlakozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság takarítási akciójához, egyetértve velük abban, hogy kiemelkedően fontos a feladat a közös társadalmi felelősségvállalás minden olyan ügyben, melynek célja a társadalom életszínvonalának javítása. Ezek közé tartozik a környezetvédelem és a környezettudatosság is, melynek a világnaphoz csatlakozó, BRFK által szervezett közösségi takarítási akciójában a kerületi rendőrkapitányság közel 20 munkatársa vett részt. A helyi rendőrség és a rendészet több területen is együttműködik, így a takarításban részt vettek a rendészek és csatlakozott az önkormányzat is, munkaerővel, eszközökkel segítve a hatékonyságot.

Megkérdeztük a kerület rendőrkapitányát, Türi Árpádot, terveznek a jövőben is hasonló közös akciókat?

- Biztos vagyok benne, hogy a Rendőrség és Erzsébetváros önkormányzata egyaránt folytatni kívánja a hasonló megmozdulásokat, és a jövőben is várhatóak ilyen jellegű kezdeményezések mindkét fél részéről. Meggyőződésem, hogy a közrend és közbiztonság fenntartása és biztosítása mellett minden rendőr kiemelt feladata a példamutatás is, ezért rendkívül hasznosnak tartom, hogy alapfeladataink ellátása mellett ilyen és ehhez hasonló közösségi rendezvényekben is részt vállaljunk.

A kerületi rendőrkapitányságnak folyamatos a kapcsolata Erzsébetváros lakosságával, de folyamatosan keresik a lehetőséget a párbeszéd bővítésére. A június elején tervezett Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum kiváló lehetőség lesz arra, hogy a helyi intézményekkel és hatóságokkal, az önkormányzat vezetőivel, illetve a rendvédelmi munkát segítő társszervekkel közösen egyeztessenek a lakossági kapcsolatok erősítéséről, fejlesztéséről is.

De az önkormányzat is igyekszik a lakosságot bevonni a köztisztasági kérdések kezelésébe. Az éves szinten több mint félmilliárd forintból gazdálkodó köztiszta tevékenysége mellett nagyon nagy szükség van az itt élők és az ide látogatók segítségére is. Az, hogy nem szórjuk el az utcán a csikket, a zsebkendőt, a csokipapírt, vagy, hogy összeszedjük a kutyánk után az elpottyantott kutyagumit, hogy nem törünk szét sörösüveget, és nem teszünk kárt mások tulajdonában egyszerre köztisztasági és közbiztonsági kérdés. Hiszen ezek a fogalmak édestestvérek, egyik sincs meg a másik nélkül. A május végén indított önkormányzati plakátkampány frappáns szlogenekkel igyekszik felhívni a figyelmet ezekre a hétköznapjainkat megzavaró komoly problémákra.

Segítsenek Önök is! Több figyelem, szebb Erzsébetváros. #TisztaÜgy

kohezios_alap