• írta Adminisztrátor
  • 2020. április. 24. péntek
  • 2

Közösségi bevonással készül Erzsébetváros Klíma Akcióterve

Közösségi bevonással készül Erzsébetváros Klíma Akcióterve
title image

Közösségi bevonással készül Erzsébetváros Klíma Akcióterve

Közösségi bevonással készül a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP) Erzsébetvárosban. A december végéig tartó folyamat során az önkormányzat a lakosságon túl a helyben dolgozókkal, a vendéglátósokkal és az állami intézményekkel is egyeztet.

A Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP) a klímavészhelyzet miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap Európában a Városok Szövetsége kezdeményezésére (Covenant of Mayors). Hazánkban több településnek és kerületnek készült már ilyen dokumentum, amelynek lényege, hogy 40%-kal csökkenjen a kerület kibocsátása, és nőjön alkalmazkodó képessége az elkerülhetetlen hatásokhoz.

Egy SECAP dokumentum ráadásul már rövid távon is hasznos: az adatok alapján megállapítható, hogy a kerületben lévő épületek és intézmények milyen szén-dioxid kibocsátással és energiafelhasználással rendelkeznek, így segíti a jövőbeni beruházások tervezését. Emellett számos Európai Uniós pályázat esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat már rendelkezik SECAP-pal. Hosszú távon pedig így csökken a kerület energiafelhasználása – és így a lakosság számára a rezsiköltség is –, függetlenedik az energiaszolgáltatóktól és élhetőbb lakókörnyezet jön létre.

Az önkormányzat a SECAP-ot közösségi bevonással valósítja meg, ami azt jelenti, hogy a helyiek dönthetnek arról, milyen lépések és vállalások kerüljenek bele a dokumentumba. A helyiek maguk mondhatják meg, hogy mik azok az akciók, amelyekben ők is szívesen részt vennének, ha azt az önkormányzat szabályozással, támogatással vagy egyéb módon támogatná, így segítve a kerületet a közös klímavédelmi célok elérésében. Decemberig egyeztetni fog az önkormányzat a lakossággal, a lakó- és irodaházak tulajdonosaival, a vendéglátósokkal és az állami intézményekkel egyaránt, hogy felmérje az igényeket és egy mindenki számára kielégítő tervet készítsen.

Az egyeztetés három szinten valósul meg, egyrészt folyamatosan kommunikálunk, jelentetünk meg itt és Erzsébetváros más felületein érdekes cikkeket, jó gyakorlatokat, másrészt konzultálunk és adatot gyűjtünk kérdőíves formában, harmadrészt pedig egyeztetéseken tervezzük meg közösen az akciókat.

A konzultációkról, egyeztetésekről előzetesen online és a kerületi lapban is lesz felhívás, utána pedig a megbeszélésekről beszámoló is készül, ami szintén a nyilvánosság elé kerül majd. A cél, hogy minél többen csatlakozzanak a tervezéshez és az erzsébetvárosiak – akár itt laknak, akár itt dolgoznak – együtt tegyenek egy fenntartható jövőért.

kohezios_alap