• írta Adminisztrátor
  • 2021. február. 12. péntek
  • 3

Lakossági légszennyezés-mérés Erzsébetvárosban

Lakossági légszennyezés-mérés Erzsébetvárosban
title image

Lakossági légszennyezés-mérés Erzsébetvárosban

Lakossági légszennyezés-mérés Erzsébetvárosban

Erzsébetváros Önkormányzata az elmúlt hónapokban több szálló por mérő készüléket szerzett be, melyek adatai az opensensemap.org oldalon a térképen látható szimbólumokra rákattintva bárki számára láthatóak. A készülékek a szálló por PM10 és PM2.5 frakcióját mérik, melyek hosszú távon légző-, szív-, és érrendszeri problémákat okozhatnak.
Az Önkormányzat olyan erzsébetvárosi lakosokat keres, akik vállalják, hogy lakásukban, vagy a lakásuk nyílászárói közelében felszerelt 2 db PM 10 mérőt önkéntesen működtetnek két hétig, azaz állandó áramforrást és wifi jelet biztosítanak a részükre, illetve rövid összefoglalót készítenek a tapasztalatukról. A jelentkezőkkel az Önkormányzat megbízási szerződést köt, majd az önkormányzat munkatársai kihelyezik a mérőket, ami kb. 45-60 percig tart. Azért két PM10 mérőt helyezünk ki, hogy össze lehessen hasonlítani az utcafronti és körfolyosón elhelyezett mérők, vagy a kültéren és beltéren elhelyezett mérők adatait. Amennyiben szeretné vállalni a PM10 mérők működtetését, kérjük, írjon a [email protected] címre. A jelentkezőknek a jelentkezés sorrendjében tudunk lehetőséget biztosítani a mérők működtetésére.

Erzsébetvárosi légszennyezés-mérés tapasztalatai
November 12-e és december 14-e között négy mérőkészüléket helyeztünk ki az Önkormányzat Erzsébet krt. 6. alatti épületére. Egy-egy mérő volt a körútra néző homlokzat első és negyedik emeletén, egy mérő az épület belső udvarának első emeletén, egy mérő pedig egy olyan szobában, melynek két ablaka az első emeletei körfolyosóra nyílt. A mérők ilyen elhelyezésével azt kívántuk vizsgálni, hogy a szintbeli különbségeknek, illetve a szennyezőforrások egy részétől történő elhatárolásának milyen hatása van a PM10 szennyezésre.

Szintbeli különbség
A mérések alapján nagyon úgy tűnik, hogy szinte semmi különbség nincs az 1. és a 4. emelet magasságában elhelyezkedő levegő PM10 tartalma között. A kb. 1 hónapos mérés alatt a 4. emeleten mért PM10 koncentráció átlaga 38 ug/m3, az 1. emeleten 37 ug/m3 volt (kb. 2,5%-os különbség), a mérések 74%-ban 10% alatt volt a két mérő közötti különbség. Úgy látszik, hogy bár a PM10 részecskék jelentős része a talajszinti közlekedésből származik, a feláramlás, a levegő keveredése, és az átszellőzés hiánya miatt a PM10 részecskék koncentrációja lényegében nem változik az 1. és a 4. emelet között.

Utcafront vs körfolyosó
Az adatok alapján az Erzsébet krt. 6 alatti épület körfolyosóján átlagosan kb. 20%-kal kisebb a PM10 koncentráció, mint az utcafronton. Az alábbi ábrából az is látszik, hogy a belső udvarban lévő levegő PM10 koncentrációja nagyon jól követi az utcai PM10 koncentrációt, azaz az utcai és belső udvari légtömegek bizonyos fokú keveredése szinte folyamatosan zajlik az utcai épületszárny felett. Ugyanakkor ez a keveredés nem teljes, így már egy négy emelet magas épületszárny is nyújt valamennyi védelmet a közlekedési eredetű légszennyezés ellen.

Körfolyosó vs szoba
A mérések alapján az Erzsébet krt. 6 alatti épület 1. emeleti szobájában átlagosan kb. 58%-kal kisebb a PM10 koncentráció, mint a szoba előtti körfolyosón. Ez azt jelenti, hogy az ablakok jelentős védelmet nyújtanak a kültéri szálló por szennyezés ellen. Ugyanakkor, amint az alábbi ábra is mutatja, ez a védelem nem teljes, a szobában lévő PM10 koncentráció az ablakokon keresztül is követi bizonyos fokig a kültéri PM10 koncentrációt, bár általában 1-2 órás késésssel (a vizsgált szoba ablakai dupla ablakszárnyúak, jól zárnak, de szigetelőcsíkkal nem rendelkeznek).

Az adatokból az is kiolvasható, hogy a szoba használata (szellőztetés, ki-be járkálás) milyen mértékben befolyásolja a beltéri PM10 koncentrációt. Míg reggel 8 és délután négy között a beltéri PM10 koncentráció átlagosan a kültéri 46%-a, éjfél és reggel 8 között a kültéri 40%-a. Azaz a szoba használata csak viszonylag kis mértékben növeli meg a beltéri koncentrációt.

Időbeli mintázat
Végül a mérések alapján az is látható, hogy hétvégén némileg alacsonyabb a PM10 koncentráció, feltehetően a kisebb autóforgalomnak köszönhetően. Ez a jelenség amúgy az Országos Meteorológiai Szolgálat Erzsébet téren lévő PM10 mérője esetében is megfigyelhető. Érdekes módon a mérés ideje alatt pénteken is a hétvégét idéző alacsonyabb átlagos koncentráció volt tapasztalható.

kohezios_alap