• írta Adminisztrátor
  • 2020. november. 10. kedd
  • 2

Lakossági vélemények a klímavédelemmel kapcsolatban

Lakossági vélemények a klímavédelemmel kapcsolatban
title image

Lakossági vélemények a klímavédelemmel kapcsolatban

Lakossági vélemények a klímavédelemmel kapcsolatban

Erzsébetváros Önkormányzata három nagyobb felmérést végzett az elmúlt időben a klímavédelemmel kapcsolatban. Az online lakossági fórum témáival kapcsolatos eredményeket az alábbiakban foglaljuk össze:

  1. Legnagyobb arányban az energiahatékonysági, társasház zöldítési és megújuló energia beruházások esetében vár támogatást a lakosság. Da a lakosság közel negyede szerint az energetikai célú szakmai tanácsadás is nagyon fontos.
  2. A lakosság gyalogosbarátabb Erzsébetvárost szeretne, különösen Belső-Erzsébetvárosban.
  3. Ugyanakkor ha saját utcájukról van szó, csak a válaszolók kisebb része szeretne sétálóutcát (ennél a kérdésnél csak azoknak a lakosoknak a válaszai láthatók, akik közösségi közlekedéssel nem érintett utcákban laknak). A teljes képet árnyalja, hogy a válaszolók között az autóval rendelkezők felülreprezentáltak voltak.

Lényeges különbség van Belső-Erzsébetváros és a kerület többi része között. Egyrészt Belső-Erzsébetvárosban jóval többen szeretnének sétálóutcában lakni, másrészt a belső-erzsébetvárosiak érthető módon jóval nagyobb arányban aggódnak a sétálóutcák buli-generáló hatása miatt. 

  1. A kerékpáros közlekedés legnagyobb gátjai az autóforgalom miatt fellépő biztonsági problémák, és ugyancsak az elsősorban az autóforgalom okozta légszennyezés. Továbbá a kerékpár biztonságos otthoni tárolása is sokaknak gondot okoz.
  2. Az autóval rendelkezők közel ötöde valószínűleg közösségi autót használna, ha az jobban megérné neki, és további 16% nem zárkózna el a dologtól. Ha valóban sokan közösségi autóra váltanának, rengeteg közterület szabadulna fel, mert egy közösségi autó 8-12 lakost is ki tud szolgálni, így a közösségi autót használóknak kb. tizedannyi közterületre van szükségük a parkoláshoz, mint a saját autóval közterületen parkolóknak.

A fekmérésről készült grafikonokat az alábbi dokumentumban érhetik el.

people-caring-about-world-environment_53876-40263-1090px
kohezios_alap