• írta Adminisztrátor
  • 2020. november. 26. csütörtök
  • 2

Ma van a Ne vásárolj semmit! nap

Ma van a Ne vásárolj semmit! nap!
title image

Ma van a Ne vásárolj semmit! nap

Elérkezett november utolsó pénteke.


Kevesebb mint egy hónapunk maradt karácsonyig. Aki nem szerezte be az ajándékokat már a nyáron, most ünnepi költekezésre kapcsol. A bevásárlólisták bevetésre készen állnak. Kuponok, rendkívüli leárazások, készletkisöprések, black friday akciók becserkészve. Növekvő nyugtalansággal indulunk neki a decembernek, hogy rohamtempóban levadásszuk az utolsó jó áron kapható darabokat. Ami mégis kimarad a kosárból, azért még elszaladunk ide-oda. Lasszóval gyűjtjük be a rengeteg kelléket a tökéletes hangulathoz, hogy aztán karácsonykor kifulladva leroskadjunk a zsákmány mellé.

Tényleg így kell kinéznie az ünnepi készülődésnek? Mi lenne, ha a stressz, a  túlköltekezés és a felesleges fogyasztás helyett adnánk magunknak egy kis időt, és egyszerűen csak magunkra és a szeretteinkre figyelnénk – a vásárlás helyett? A mai "Ne vásárolj semmit!" nap jó alkalom arra, hogy mielőtt bedarál minket a karácsonyi kapkodás, tartsunk egy szusszanásnyi szünetet, amikor nem a lista pipálása és a tárgyak beszerzése kerül a középpontba, hanem a saját gondolataink – marketingszövegek és vonzó ajánlatok zaja nélkül: én vajon hogy szeretném átélni ezt a vírushelyzettel megspékelt karácsonyt? Mire vágyom? És a családomnak, barátaimnak mi jelentene örömet? Biztos, hogy egy olyan tárgy, amit zavartan nyújtunk át "idén nem volt jobb ötletem, bocs" kísérőmondattal, és csak remélni merjük, hogy nem azonnal kerül a kukába?

Mi a Klímakabinetnél hiszünk abban, hogy tudatosabb hozzáállással el lehet kerülni a karácsonnyal egyre gyakrabban együtt járó idegeskedést, a mértéktelen fogyasztást és az ebből keletkező szeméthegyeket. A hulladékcsökkentés pedig ott kezdődik, hogy nem vesszük meg azt, amire előreláthatólag nincs tartósan szükségünk. Nem csábulunk el se a menő csomagolás, se a "kihagyhatatlan" ár miatt, hiszen inkább a felesleges vásárlással együtt járó szemetet és a bűntudatot szeretnénk kihagyni.

Próbáljuk ki, hogy ma nem vásárolunk semmit! Persze nem arról van szó, hogy ma bliccelünk a buszon vagy nem vacsorázunk – bár az igazán eltökéltek ezekre a helyzetekre is találhatnak vásárlásmentes megoldást. Inkább az a lényeg, hogy ezen a napon teszünk egy kísérletet arra, hogy nem ugrunk be a boltba hirtelen felindulásból egy új cuccért, ami ugyan jól néz ki és elfér otthon, de valójában nincs rá szükségünk. A "jelképes apróságok" helyett, amik az esetek nagy többségében haszontalan kacatokká válnak, fejezzük ki a szeretetünket a másik felé például azzal, hogy időt szánunk rá. Az időnknél és a figyelmünknél úgysincs értékesebb dolog; a vásárlás helyett fordítsuk inkább a hozzánk közel állókra!

A Ne vásárolj semmit! nap 1992-ben indult egy, a munkájától megcsömörlött kanadai reklámmenedzser kezdeményezésére, Magyarországon 2004-ben tartották az első ilyen napot.

Boldog ne vásárolj semmit napot kívánunk!

kohezios_alap