• írta Sári Judit
  • 2022. május. 17. kedd
  • 0

Majálissal nyitottak a nyugdíjasklubok

A bográcsos paprikáskrumpli a friss kenyérrel mindenkinek nagyon ízlett, a tálcákkal az asztalok között lavírozó polgármestert és Szücs Balázs alpolgármestert mindenhol marasztalták egy rövid beszélgetésre.
title image

Majálissal nyitottak a nyugdíjasklubok

Szerencsések azok az idős emberek, akiknek az életét teljesen kitölti a család, esetleg még nyugdíj után is a munka, de hétköznapokból nagyon sok van, és a nappali órák is egyre hosszabbak. Ezeket az üres órákat tölthetik kellemes, hasznos és szórakoztató programokkal azok, akik ellátogatnak az erzsébetvárosi nyugdíjas klubokba, ahol mostantól újra nyitott kapukkal várják a látogatókat.  Május 16-án a Covid kényszerű bezártsága után majálissal nyitott a nappali és a bentlakásos idősgondozás, a rendezvény egyben a Dózsa György úti és a Peterdy utcai nappali klubok nyitóünnepsége is volt.

Bár a rendezvény hivatalosan csak 11:30-kor a köszöntőkkel kezdődött,  már reggel 8 órától sürögtek-forogtak akik az ebédhez készítették elő az alapanyagokat. Majdnem 50 kg krumpli, 12 kilónyi virsli, kolbász, hagyma, szalonna, igazi bográcsos paprikáskrumpli rotyogott 11 órára vidáman a bográcsban, miközben gőzerővel dekoráltak, kerti bútorokat tologattak a Bischitz Johanna Humán Szolgáltató munkatársai. A Dózsa György úti nyugdíjasház kertjében köszöntőkkel és közös ebédeléssel indult a majális, amit 13 órától remek kulturális program tett igazán szórakoztatóvá.

Ebéd előtt a hangulathoz illően jókedvű köszöntőt mondott Niedermüller Péter polgármester, arra bíztatva beszédében a megjelent mintegy 200 főnyi vendégsereget, hogy használják ki azt a sok szolgáltatást és remek programot, amit a kerületi Humán Szolgáltató számukra szervez. A polgármester külön köszönetet mondott az összes szervező kollégának, hiszen az eseményen megjelentek száma egyértelműen azt jelezte, hogy a nyugdíjasklubok és az intézmények jól működnek.

„Én és kollgáim olyan városrész megteremtéséért dolgozunk, ahol mindenki jól érezheti magát, ahol senki nem marad egyedül” – mondta a polgármester, jelezve, hogy a megjelentek sokasága, jókedve is azt jelzi, hogy szükség van ilyen közösségépítő eseményekre. 

Farkas Tünde intézményvezető ugyancsak rövid köszöntöt mondott. Beszédében külön kiemelte, hogy rendkívül örül annak, hogy ez a majális létrejöhetett, mert amikor 2020. szeptember elsején az első közösségi eseményén vett rész, akkor kénytelen volt első intézkedésként bezárni a nyugdíjasklubokat, hiszen a Covid-járvány súlyos veszélyt jelentett az idősek számára.

„Tegyük félre az elmúlt időszak bizonytalanságait„ – mondta Farkas Tünde, azzal a gondolattal invitálva asztalhoz a vendégeket, hogy a közös asztal, akár kicsi, akár nagyobb, összeköt minket.

A bográcsos paprikáskrumpli a friss kenyérrel mindenkinek nagyon ízlett, a tálcákkal az asztalok között lavírozó polgármestert és Szücs Balázs alpolgármestert mindenhol marasztalták egy rövid beszélgetésre. Ebéd után egy kis pihenés következett, közösségi palacsintázással, beszélgetve várták a délutáni programot a fák árnyat adó lombjai alatt hűsölő nyugdíjasok, majd egy órától kezdetét vette a kulturális eseménykavalkád. Sikert sikerre halmoztak a fellépők, a Dohány utcai klub színjátszó köre és Szentiványi Béláné énekes-zenés műsora hatalmas tapsot kapott, majd kvízjátékban mérkőztek meg egymással a résztvevők. A rendezvény végén Varga Pista énekes-zenés kívánságműsorán már közösen dalolt előadó és néző.

 

Klubtag lehet bárki, aki jelentkezik!

Mindenkinek jó közösséghez tartozni, mindenkire várnak barátok, akár sorstársak, az idős korosztály sem kivétel. A nyugdíjas klubok nyitottak, a kerületben 4 helyen várnak mindenkit szeretettel: a Peterdy utca 16., a Dózsa György út 46., a Király utca 97. és a Dohány utca 22-24. alatti címeken.

A klubtagságot Erzsébetváros Önkormányzata ingyenesen biztosítja, térítési díjat az étkezésért kell fizetni, melynek mértékét a nyugdíj összege alapján határozzák meg. Fontos, hogy a klubtagságot igényelni kell, amire a Király u. 97. szám alatti klubban van mód. Időpont egyeztetés a következő telefonszámon lehetséges: +36-1-322-6362.

Klubtagság igényléséhez szükséges dokumentumok:

•             személyigazolvány,

•             lakcímkártya,

•             TAJ-kártya,

•             egészségi állapotra vonatkozó igazolás (nyomtatvány a klubokban).

Az idősek nappali ellátására az állandó kerületi lakcímmel vagy tartózkodási engedéllyel (életvitelszerűen a kerületben lakó) rendelkező, nyugdíjas korosztályhoz tartozó lakosok jogosultak. Az Dózsa György út 46. szám alatt működő klubban fogadják az időskori demenciával élőket is.

 

részletek: www.bjhuman.hu

kohezios_alap