• írta Adminisztrátor
  • 2021. február. 12. péntek
  • 3

Megígértük, válaszolunk az Eröművházzal kapcsolatos kérdésekre

Megígértük, válaszolunk az Eröművházzal kapcsolatos kérdésekre. Összegyűjtöttük a hozzászólásokat, kérdéseket, íme a válaszok:
title image

Megígértük, válaszolunk az Eröművházzal kapcsolatos kérdésekre

Megígértük, válaszolunk a Wesselényi u 17-tel, ismert nevén Eröművházzal kapcsolatos kérdésekre. Összegyűjtöttük a hozzászólásokat, kérdéseket, íme a válaszok:


Lehet több bevétele lenne a kerületnek, ha visszaalakítanák lakóházzá, és az Almássy téri Szabadidőközpontot használnánk kulturális célra. Mert ugye elvileg ez az épület egy lakóház. A másik pedig arra való, amire ezt idáig használták.

Válasz: Sajnos, az elgondolás nem megoldható, de ha találnák módot arra, hogy „visszaalakítsuk” az épületet, az nagyon sokba kerülne és beláthatatlanul hosszú idő alatt térülne meg.
Az Almássy téri Szabadidőközpont magántulajdonba került, miután az egyik előző önkormányzat azt eladta. A mostani vezetés többször próbált a jelenlegi tulajdonossal egyeztetni, de sajnos ezek a tárgyalások nem jártak sikerrel.

Mit csináltak az ellenzéki képviselők 2016 és 2019 között, amikor látták a felújítás színvonalát? Ráborították az asztalt a kivitelezőre, és azokra, akik elfogadták ezt a munkát? Vagy csak most tűnt fel a munka színvonala, amikor háborúznak a Fidesszel?


Válasz: Aki már átesett lakás vagy ház felújításon, építkezésen tapasztalhatta-, hogy sokszor évek múltával derül ki, jó munkát végeztek-e a mesterek. A beázások okozta károk sajnos most kezdenek el látszani. De a kritika elsősorban nem a kivitelezés színvonalát érintette, hanem azt, hogy egész egyszerűen voltak olyan munkák, amik elmaradtak, nem készültek el. Csak néhány ezek közül:
A 3-4 emelet felújítása nem történt meg. A díszterem légkondicionálása sem, holott ez ma már alapkövetelmény. Nem alakították ki a tervezett kávéházat sem, ami egy ilyen közösségi tér számára kiemelten fontos lehet, és amit évekig kértek az előző önkormányzattól.

A másik: ki fog havi 2,5 milliót adni ezért az épületért? Ezt a filmet látva csődülni fognak a bérlők. Főleg, így covid idején, illetve az előttünk álló, több éves gazdasági válságban.
Válasz: A pályázók nem ebből a filmből tájékozódtak, hanem bejárták, felmérték az épületet, ami előtt ajánlatot tettek. Annyit már a döntés előtt elárulhatunk, hogy több pályázó is vállalta a 2.5 milliós havi költséget.

Ausztráliában egy művelődési házban a közösség tagjai a víz és a villanyszámlát fizetik, ha bármilyen közösségi/kulturális célra bérbe akarják venni a köztulajdont. Ezt Erzsébetvárosban eddig a mélyen lenézett kocsmák - tehát magánvállalkozások - biztosították, amit most nem tudom, hogy megengedhetnek-e maguknak. Csak pár ilyen - a kocsmák által biztosított - lehetőség: növénycsere, biopiac, tánctanfolyam, amatőr zenekarnak próbahelyiség, harcművészet, amatőr színház, festő tanfolyam, fazekas tanfolyam, élő könyvtár, ahol hajléktalanok meséltek az életükről, és a mindennapjaikról (ami klasszikus érzékenyítő program), ping-pong terem, helyiség biztosítása civil szerveződéseknek - pl. 10 millió fa, Budapest Kör -, könyvbemutatók, közösségi főzés, stb.
Az önkormányzat most piaci hasznosításra fogja bérbe adni az Eröművházat. Vajon biztosít-e olcsó helyet például a fent felsorolt programoknak? Alpolgármester úr, kíváncsian várom a választ.
Válasz: Az Ön által feltett kérdésre a rövid válaszom, igen! A pályázat kiírásánál pontosan ezek voltak a legfontosabb szempontok. A közösségi tér, mint funkció megtartása, hogy az mindenki számára elérhető legyen, hiszen ezért KÖZÖSSÉGI tér. Az említett magánvállalkozások, kocsmák ebbéli munkáját nagyra értékeljük, hiszen a kerület sokszínűségének, kulturális életének gazdagításához ők is nagyban hozzájárulnak. Ami a pályáztatást illeti, annyit itt elsődlegesen elmondhatok, hogy a jelentkezők közül szinte mindenki figyelembe vette az Ön által felvetett szempontokat. De érdemes figyelemmel kísérni a Facebook oldalunkat pályázattal kapcsolatban a közeljövőben lesz hivatalos tájékoztatás.

Maradhat-e a Heti Tv? Mi igaz abból, hogy elkergetik? Meddig kap támogatás?

Válasz: A Heti Tv-t üzemeltető cég határozott idejű szerződést kötött az Erőművház Kft.-vel, ami 2021. április 30-val lejár. Az Erőművház Kft. kiköltözött az épületből, ezért ezt a szerződést nem állt módjában meghosszabbítani. Az épület új bérlőjét pályázati eljárás keretében választotta ki az önkormányzat. A pályázók között van a televízió tulajdonosa is; erről ő maga is beszámolt egy interjúban, amelyben elképesztő vádakkal illette a kerületvezetést és elfogadhatatlan kijelentéseket tett. (erről itt: https://telex.hu/belfold/2021/02/13/breuer-peter-velkovics-vilmos-interju olvashatnak) Ha ő nyer, nyilván marad, ha nem ő nyer, akkor az új bérlővel kezdhet tárgyalásokat a stúdió bérleti lehetőségeiről.  A pályázat eredményét február 18-án, csütörtökön ismertetjük a pályázókkal. Az önkormányzat  saját költségén felszerelte a Heti TV stúdióját, majd aránytalanul drágán felületet vásárolt a kerületi hírek közlésére. Utóbbit azért szüntettük meg, mert erre most nem telik. Jelenleg a médiapiac egyetlen szereplőjével sincs szerződésünk, ebben a gazdasági helyzetben ilyet nem tudunk kötni. 

kohezios_alap