• írta Adminisztrátor
  • 2021. január. 26. kedd
  • 2

Megoldódhat a 74-es és a 78-as troli torlódása!

Megoldódhat a 74-es és a 78-as troli torlódása!
title image

Megoldódhat a 74-es és a 78-as troli torlódása!

 
 Naponta többször okoz forgalmi dugót és az ezzel járó idegeskedést, kipufogóbűzt, dudálást amikor a troli elakad a VII. kerületben. Az utasok és a troli mögött elakadó autók fél-egy órás várakozást okoz a közlekedésben, amíg az vétkes autó tulajdonosa előkerül, vagy elszállítják a szabálytalanul várakozó járművet. Az önkormányzat a BKK-val együtt dolgozik a probléma megoldásán. 
Több problémás útszakasz is van Erzsébetvárosban, ezek közül a Nefelejcs utca a leginkább érintett. Évente körülbelül 1000 alkalommal akad el a BKK valamelyik járata Budapest belvárosában, ebből 466 alkalom, tehát az elakadások körülbelül a fele jut a Nefelejcs utcai troliszakaszra. „Az önkormányzat és a BKK megoldást talált a problémára” - mondta el Kispál Tibor, Erzsébetváros alpolgármestere.
Az engedélyezési eljárás lefolytatása után, valószínűleg tavasszal kerülhet sor a menetirány szerinti bal oldalán az új parkolási rend kialakítása, ami a párhuzamos parkolást írja majd elő. Így a trolik a szabálytalanul parkoló gépjárművek, teherautók miatt nem akadnak el többet, nem alakul ki dugó és a trolik utasainak sem kell többet bosszankodniuk. 
 
„Főleg a túl hosszú, vagy a szabálytalanul parkoló autók okozzák a fennakadásokat a Garay utcai végállomástól végig a Nefelejcs utcában, a 74-es és 78-as troli vonalán” – közölte az alpolgármester. „A parkolási rend megváltoztatásával kevesebb lenne a parkolóhely az érintett szakaszon.” – mondta el ezzel kapcsolatban Kispál Tibor. – „Az intézkedés nem autós-ellenes, hanem lakosság-barát és közlekedés-barát. Nagyon sokan utaznak a trolin és autóval is ezen a szakaszon, nem megengedhető, hogy hosszú percekre, órákra elakadjon a forgalom. Többször előfordult már, hogy a mentőautó se tudta megközelíteni a címet, ahová hívták, mert az elakadnak a troli eltorlaszolta az utcát. Ezen akár emberélet is múlhat.” 
 
Máshol is vizsgálódnak
 
Más, a trolik szempontjából problémás szakaszok is vannak a kerületben. A 74-es trolibusz vonalán közlekedési szakértők együttműködve az Önkormányzat illetékes Irodáival felülvizsgálták a közlekedési-parkolási helyzetet. A Wesselényi utcában, az Akácfa utca és a Klauzál utca közötti szakaszon, illetve a Dohány utcában, a Síp utca és a Nagydiófa közti szakaszon helyszíni bejárás történt. A szakemberek itt is azt vizsgálták, hogy a trolik hogyan férhetnének el elakadás kockázata nélkül, a parkolóhelyek megtartásával, de úgy, hogy a gyalogosok is kényelmesen tudjanak közlekedni. Megállapították, hogy a lehetséges megoldások közül egyik esetben sem szűnik meg parkolóhely, a parkolás módja változhat.
kohezios_alap