• írta Adminisztrátor
  • 2021. július. 26. hétfő
  • 0

Nyitva! Erzsébetváros – mi nyíljon a kerületben?

A különböző igények összehangolására indította el a helyi önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) a Nyitva! Erzsébetváros programot, amelynek célja, hogy év végére 7-14 üzlet nyithasson ki újra.
title image

Nyitva! Erzsébetváros – mi nyíljon a kerületben?

 

Erzsébetvárosban is sok az üresen álló önkormányzati vagy magántulajdonban lévő üzlethelyiség. Közös érdekünk, hogy ezek mielőbb megnyílhassanak, ám az új vállalkozások indítása mindig kockázatos. Az ingatlan tulajdonosa nem tudja, hogy megbízható bérlővel köt-e szerződést, a vállalkozó bizonytalan, hogy termékei, szolgáltatásai iránt lesz-e megfelelő kereslet, s végül a lakók is csalódhatnak, ha úgy érzik, nem az a bolt nyílt meg a környékükön, amire a legnagyobb szükségük lett volna.

 A különböző igények összehangolására indította el a helyi önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) a Nyitva! Erzsébetváros programot, amelynek célja, hogy év végére 7-14 üzlet nyithasson ki újra. Cél az is, hogy Erzsébetvárosról ne a bulinegyed és a részegek randalírozása jusson az emberek eszébe, és ez ne riassza el az iparosokat és kiskereskedőket. A megújult boltok, portálok új arculatot adhatnak az utcáknak, és ez másféle réteget vonzana ide. 

A Nyitva! Erzsébetváros program már jelenleg is zajló első részében ezért a hangsúly a kerületi lakosok igényeinek felmérésére került.  Online kérdőívet vettek fel különböző életkorú, társadalmi réteghez tartozó lakóval. (A kérdőív a nyitvaerzsebetvaros.hu oldalon megtalálható) Június 21. és július 13. között 246 személy töltötte ki teljesen a kérdőíveket. Részkitöltéssel pedig 727 fő.

Önkéntes jelentkezőkkel mélyinterjúk is készültek arról, milyennek látják a kerületet: mik az értékei, hátrányai, s mi tehetné még vonzóbbá, élhetőbbé Erzsébetvárost? Ilyen igényként merült fel például, hogy kellenének alternatív szolgáltatások, olyan boltok, ahol csomagolásmentes termékeket árusítanak. Többen panaszolták, hogy eltűntek a kisiparosok, design boltok, kézművesek, egyedi cikkek üzletei.

A válaszadók értékként emelték ki, hogy főleg Belső-Erzsébetváros dinamikus, nyüzsgő, fiatalos, és a vállalkozásoknak előnyös a nagy forgalom.

A multikulturális városrészben jól jönne még több közösségi tér, találkozási pont, és kortárs művészeti esemény.

Erzsébetváros közép-és-külső részein igényes vendéglátóhelyek, pékségek, kávézók nyitása lenne szükséges. A mélyinterjúkban kritikával említették, hogy a bezárt üzlethelyiségek és a környező utcarészek mocskosak, elhagyatottak és igénytelenek.

Az online felmérés arra is rákérdezett: melyik az öt leginkább hiányzó bolt / szolgáltatás a kerületben? A válaszok alapján a TOP ötös hiánylista:

1.Termelői bolt / Csomagolásmentes bolt

2.Igényes kávézó

3.Közösségi tér / közösségi műhely / közösségi iroda

4.Kézművesmanufaktúra (élelmiszer/textil/tárgyalkotás/workshop)

5.Zöldséges

 

Vizsgálták azt is, hogy Erzsébetváros területén milyen a különböző szolgáltatások elosztása. Markáns különbség mutatkozik a kerület belső, középső illetve a külső részei között. Belső-Erzsébetvárosban messze vezetnek a gasztronómiai és szórakozással kapcsolatos szolgáltatások, ezekből 314 darab van. Közép-és-külső Erzsébetvárosban a kisipari, kiskereskedelmi üzletből akad a legtöbb. Itt a vendéglátó és szórakozó helyekből együttvéve fele annyi sincs, mint a belső kerületben. Az új üzletek nyitása ezeken az aránytalanságokon is segíthetne.

kohezios_alap