• írta Adminisztrátor
  • 2020. április. 20. hétfő
  • 2

Összefoglaló: Mi történik Erzsébetvárosban a koronavírus kirobbanása óta

Összefoglaló: Mi történik Erzsébetvárosban a koronavírus kirobbanása óta
title image

Összefoglaló: Mi történik Erzsébetvárosban a koronavírus kirobbanása óta

Tisztelt Erzsébetvárosi Polgárok!

Engedjék meg, hogy röviden összefoglaljuk, mi történt, mi történik Erzsébetvárosban a koronavírus kirobbanása óta.

1. Az Önkormányzat a veszélyhelyzet alatt folyamatosan biztosítja az ellátását azoknak, akik hatósági házi karantén alá kényszerültek. Őket az ERI munkatársai személyesen is megkeresik, hogy megkérdezzék, milyen segítséget igényelnek az ellátásukhoz.

2. Továbbra is ellátjuk azokat a 70 év feletti lakosokat is, akik vállalták, hogy otthon maradnak. Nekik nem csak élelmiszert, hanem gyógyszert is viszünk. Az önkormányzat átlagban napi 40 bevásárlást intéz a kerületi lakosoknak. Az önkormányzat dolgozói, valamint civil szervezetek, és az ERI munkatársai segítenek, hogy mindenki megkapja azt, amire szüksége van.

3. A hivatalban sem állhat meg a munka. Továbbra is folyamatosan intézzük az önkormányzat hatáskörébe tartozó hatósági ügyeket.

4. Telefonos jogi segítségnyújtást üzemeltetünk a lakosoknak.

5. A kerületben megszerveztük, hogy minden kisgyermek hozzájusson a kötelező védőoltásához.

6. Egyszeri szociális segélyt adunk annak, aki elvesztette a munkáját, vagy nem kap fizetést, illetve 3 hónapos fizetési haladékot kaptak az önkormányzati üzlethelyiségeket bérlő vállalkozások.

7. A korábban az üzlethelyiségek bérlőinek adott 3 hónapos moratóriumot kiterjesztettük a piacok bérlőire is.

8. Rendelet született arról, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősüljön, ha valaki maszk nélkül tartózkodik a Garay téri Piac és a Klauzál téri Vásárcsarnok területén.

9. Könnyítettünk a szociális ellátások igénybevételén. Egyrészt közel 400 embernek az Önkormányzat átvállalja a szociális étkeztetés házhozszállításának a költségét. Másrészt a szakellátásban nem emeltük a térítési díjakat, annak ellenére, hogy ennek indokoltsága vitathatatlan.

10. Továbbra is abban hiszünk, hogy a vírus terjedése annál könnyebben akadályozható, minél több embert tesztelünk. Éppen ezért 2500 db tesztet rendeltünk annak érdekében, hogy a szakellátásban élő gondozottjaink, valamint a szociális és pandémiás ellátásban részt vevők szűrése megtörténjen.

11. A kormányzati kommunikáció fennhangon hirdette, hogy maszkokat oszt a fővárosnak, maszkokat ad a kerületeknek. Ezekből a maszkokból az erzsébetvárosiaknak egy darabot sem adtak. Emiatt a jövő hét elején igyekszünk újabb maszkokat beszerezni.

12. A házi segítségnyújtás keretében 72 embernek segítünk rendszeresen. Van, akihez naponta kétszer is kimegyünk. A szakfeladatokat, mint fürdetés, pelenkázás, étkeztetés, gondozónő látja el. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban mind az 50 készülék fel van szerelve, teljes a kihasználtság.

13. Bentlakásos intézményeinkben nincs koronavírusos beteg. Ez annak is köszönhető, hogy csak a megfelelő protokoll betartása mellett küldhető valaki kórházba, vagy onnan vissza az intézményeinkbe.

Azok a döntések, amiket a veszélyhelyzet miatt most nem tud meghozni a képviselőtestület, és amiben a polgármesternek kell döntenie, az alábbi linken tekinthetőek meg.

https://www.erzsebetvaros.hu/onkormanyzat/kepviselo-testulet/kepviselo-testuleti-ulesek/erzsebetvaros-polgarmesterenek--veszelyhelyzetben-hozott-dontesei

kohezios_alap