Pörköltet főztek a Százház utcában
Mitől jó a pörkölt? Született egy-két eredeti válasz a Százház utcai parkban, ahol szombaton délelőtt pörköltfőző versenyt rendeztek. Farkas Tünde, a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ igazgatója elmondta, hogy mindkét bentlakásos idős otthonban rendszeresen bográcsolnak az udvaron, s az ő ötletük volt a verseny, ami reményeik szerint hagyománnyá válik. A mostani versenyen 12 csapat indult, s egy 7 fős zsűri értékelte a pörköltöket.
Niedermüller Péter polgármester köszöntötte a népes csapatokat, s ahogy elmondta, nem lepődött meg, hogy sokan jelentkeztek, hiszen Erzsébetvárosban jó közösségek működnek, akik szeretnek enni, inni és főzni. A polgármester, ahogy lejött színpadról, rögtön kötényt kötött és beállt zöldséget pucolni az önkormányzat csapatába. Ő maga otthon leginkább marhalábszárból főzi a pörköltet és keleti fűszerekkel szokta ízesíteni, többek között kurkumával, thai paprikával és római köménnyel, valamint szeret rögtönözni, így még soha sem volt kétszer ugyanolyan. „Most viszont nem én vagyok a főnök, hanem Kövesdi Péter kommunikációs vezetőnk, aki egyszer már versenyt is nyert a csapatunkkal Dunaújvárosban és most éppen 4 és fél kiló őzből varázsol.” Nos, Péter sem szokványos recepttel dolgozik, ahogy megtudtam, kétféle barna sörrel locsolta meg és nemcsak sóval, borssal, hanem kakukkfűvel és majorannával is ízesítette. Két standdal odébb Hajrá Erzsébetváros néven a Fidesz-frakció főzött. Ripka András képviselő bevallotta, hogy a csapat először indul versenyen, de nem cifrázzák, a csülökpörkölt hagyományos fűszerekkel készül. És utóbb kiderült, hogy jó receptet választottak, hiszen a zsűri döntése alapján végül a második helyen végeztek.
Már elmúlt dél, amikor a verseny szervezői közölték, hogy meghosszabbítják a főzési időt, hiszen többeknek problémájuk akadt a tűzzel, egy gázpalack be is döglött. Nos, mintha számítottak volna erre a malőrre a csapatok, a legtöbb bográcsban még bőven híg volt a szaft, s bizony az őz meg a kakastaréj sem puhult meg. Az utóbbi a Boszi Brigád bográcsába került a kacsa zúza mellé. A Damjanich utca 29-31. ház lakóiból verbuvált főzőbrigád évek óta piknikezik a két bérház melletti kertben, főztek már lecsót, gulyáslevest, csülökpörköltet, lapcsánkát, télen disznótorost. A Romano Kher standjánál természetesen az igazgatót, Rézműves Melindát találom, aki mutatja a piruló hagymás szalonnát, s egy biztos, sűrű alapja lesz a disznó pörköltnek. Ki gondolná, hogy megannyi különleges pörkölt közül övék lesz a bronzérem.
A 7 fős zsűriben profikat és amatőröket is választottak. Szabó Ibolya, a Király utcai nyugdíjas klubból, édesanyját idézi, aki szerint fele zsír, fele olaj kerüljön a hagyma alá és sűrű legyen a szaftja, vagyis a hagymával nem szabad spórolni. Bordás Éva, a Muskátli kifőzde tulajdonosa is a jó szaftra esküszik, az ízek ugyanis szubjektívek, viszont óva int mindenkit, hogy liszttel sűrítse be a pörköltet. Egyébként a Muskátliban mindig van sertéspörkölt, s gyakran marhából, bárányból és csülökből is készítenek.
A zsűri becsületesen végigkóstolta minden csapat főztjét. A legjobbnak a Fakalányok pörköltjét ítélték.
Az Aranyaink Egyesület csapata, amit Juhász Katalin vezetett, eredetileg
kakastöke pörköltöt főzött volna, de nem kaptak alapanyagot. Egy vattai asszony
receptjét követték, s pincepörkölt lett belőle, marha lábszárból, körömből,
sertéslapockából, csirkemellből és zúzából. Rétegesen tették a bográcsba, s a
marhát és a körmöt persze előfőzték, hogy egyszerre puhuljanak meg a húsok.
Abban sem volt hiba, ahogy a fűszerezésben sem. Egyébként a BRFK kórusa is
pincepörkölttel indult a versenyen, nekik a fellépésük sikerült jobban. A
Kópévár Óvoda csapatában, ahogy Váczi Renáta mondta, 5 lelkes óvónő főzött
borjúból, s én azt is remeknek találtam, elolvadt a számban, de hát nem léphet
fel mindenki a dobogóra…