• írta Adminisztrátor
  • 2020. május. 01. péntek
  • 2

Tájékoztatás a koronavírus járvánnyal kapcsolatos jelenlegi helyzetről és heti intézkedésekről

Tájékoztatás a koronavírus járvánnyal kapcsolatos jelenlegi helyzetről és a heti intézkedésekről
title image

Tájékoztatás a koronavírus járvánnyal kapcsolatos jelenlegi helyzetről és heti intézkedésekről

 

  1. A héten 133 alkalommal mentünk bevásárolni élelmiszert, gyógyszereket, az időseknek, vagy a házi karanténban lévőknek. Március közepe óta összesen már 902-szer vásároltunk be a rászorulóknak.
  2. A Dózsa György úti bentlakásos otthonban megtörtént a lakók és alkalmazottak COVID-19 gyorstesztes szűrése. Egy alkalmazott (IgM) pozitív lett, ő azóta házi karanténba került. Pozitív eredménye lett az egyik lakónak is. Ő március végén került a Péterfy Baleseti Osztályára, egy fejsérülés miatt. A kórházban 2 órát tartózkodott, majd mentővel visszakerült az otthonba. A kórház, mielőtt visszaengedte, nem vizsgálta meg, hogy fertőzött-e. A lakót, miután visszaérkezett az otthonba, 3 hétre elkülönítettük. Tünetei, panaszai nem voltak, és jelenleg sincsenek. További két személy - a gyorsteszt szerint - már túl van egy lezajlott fertőzésen, nekik sincs tünetük. A három lakó pontosabb eredményt mutató, úgynevezett PCR tesztjét fogjuk kérni a hatóságoktól.
  3. A Humán Szolgáltató Központ 135 embernek nyújt házi segítségnyújtást, és 419 fő kap házhozszállítással étkezést. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás teljes kapacitással működik.
  4. A hét folyamán Polgármester Úr több, a járvánnyal összefüggő döntést is hozott, ezekről az egyeztető megbeszélés alkalmával értesítettük a képviselőket:

900.000 Ft, illetve 700.000 Ft támogatást biztosít az Önkormányzat két hajléktalan ellátást biztosító szervezetnek, hogy legyen pénzük ételre a náluk élők számára. Fontos, hogy a járvány alatt a bent lakók ne hagyják el a hajléktalan szállót azért, hogy máshol keressenek maguknak ételt.

Terézvárossal közösen létrehozunk egy Akut Légúti Betegellátó Központot. Ennek működésére és eszközökre 10 millió Ft-ot különítünk el.

Nem zárjuk be nyáron az óvodákat és a bölcsődéket. Ha elindul a gazdasági enyhülés, egyre többen mennek vissza dolgozni. Fontos, hogy senkinek se legyen akadály az, hogy nem tud elhelyezést biztosítani a gyerekének.

Ezeket a döntéseket a honlapon külön is közzé fogjuk tenni.

 

  1. Megállapodtunk a Tankerületi Központtal. 380.000 Ft-tal támogatjuk, hogy az online oktatáshoz szükséges kommunikációs előfizetés biztosított legyen.
  2. Megszerveztük az óvodai és bölcsődei ügyeletet. 6 és 18 óra között van lehetőség a gyerekek elhelyezésére, csoportonként 5 gyermekkel.

 

Erzsébetváros Önkormányzata

 

kohezios_alap