• írta Adminisztrátor
  • 2021. április. 07. szerda
  • 4

Tavaly közel százan pályáztak Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjára.

Tavaly közel százan pályáztak Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjára.
title image

Tavaly közel százan pályáztak Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjára.

Tavaly közel százan pályáztak Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjára. A 2020-as tapasztalatok alapján kimondható, hogy a hetedik kerületi önkormányzat ezzel rangos lehetőséget teremtett meg, amellyel hosszútávon mindenki nyerhet – erről beszélt a zsűri elnöke, az ösztöndíj pályázat 2021-es évadának sajtótájékoztatóján. 
Gács Anna irodalomkritikus elmondta: a nyertesek nagyon „sokfélék” voltak, költők, prózaírók, ismert és ismeretlenebb szerzők is voltak közöttük. A zsűri elnöke azt reméli, hogy ez a sokszínűség idén is jellemzi majd a jelentkezőket. 
Erzsébetváros kultúráért is felelős alpolgármestere, a díj egyik megálmodója  arról beszélt, hogy „Örkény, Jókai, Rejtő Jenő, Faludy György kerületében midig is fontos lesz a minőségi kultúra támogatása. Szücs Balázs szerint mindezt úgy kell megvalósítani, hogy semmilyen formában se csorbuljon a művészek szabadsága. 
„Erzsébetváros nagy irodalmi hagyományokkal rendelkezik, így nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon az önkormányzatok közül elsőként alapítottunk önálló irodalmi ösztöndíjat. Ugyanakkor nem szeretnénk korlátokat szabni, nem szeretnénk megszabni a művészeknek, hogy milyen témában alkossanak. Ez különösen fontos most mikor annyi megpróbáltatás érte az itthon alkotó művészeket.” – mondta el az alpolgármester. 
Az ösztöndíj tehát akkor is Erzsébetváros hírnevét öregbíti majd, ha az alkotók számára nem megkötés, hogy az ösztöndíj ideje alatt született munkáikban a városrészt népszerűsítsék, illetve, ha az indulás feltételei között nem szerepel a kerületi kötődés. 
Erről is beszélt a díj koordinátora, aki beszámolt: az eredeti tervek szerint a pályázat „Erzsébetvárosi” jellegét a köré szerveződő rendezvénysorozat jelentette volna. Ezt azonban a pandémia meghiúsította. Simon Márton annak a reményének adott hangot, hogy ezeket az eseményeket a későbbiekben pótolni tudja a kerület. „Rendezvénysorozatot terveztünk interaktív felolvasásokkal, csoportos bemutatkozó eseményekkel, kiállításokkal, improvizatív táncműhellyel. Ezek egy részét most igyekszünk online formában megvalósítani.”
Simon Márton a projekt koordinátora néhány technikai információt is tisztázott: „A pályázat apróbb módosításokon esett át az első évadhoz képest. A korcsoportot a 35 és 65 év közöttiekre terjesztettük ki. A zsűri összetétele is változott: Gács Anna zsűri elnök, Nagy Boglárka a Jelenkor kiadó főszerkesztője, Babiczky Tibor költő, szerkesztő eddig is ott voltak, de idén új tagokkal egészültek ki: Benedek Anna muzeológus, Nádasdy Ádám költő műfordító.”
A megszólalók közül többen is hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy nem csak a zsűriben, de a díjazottak között is képviseltessék magukat a nők. 
kohezios_alap