• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. szeptember. 12. kedd
  • 0

Tizenhatodik Judafest Erzsébetvárosban

Idén szeptember 10-én rendezték meg a tizenhatodik Judafest fesztivált a Madách téren.
title image

Piknik a Madách téren

Tizenhatodik Judafest Erzsébetvárosban 

Idén szeptember 10-én rendezték meg a tizenhatodik Judafest fesztivált a Madách téren. Az esemény kapcsolódott a Zsidó Budapest 150 Éve programsorozathoz is. A Judafestet immár hagyományosan Kenesei Marcell, a JCC Budapest - Bálint Ház igazgatója és Niedermüller Péter nyitották meg. Erzsébetváros polgármestere lapunknak is elmondta: az önkormányzat minden módon támogatja a Judafestet, amely a kerület egyik legjelentősebb kulturális eseménye. Hozzátette: „A Judafest ugyanakkor nem elsősorban a múltról szól, hanem a jelenről, arról, hogy mit is jelent a zsidó identitás ma 2023-ban Budapesten? A zsidóság nem csak vallás, hanem élő hagyomány, virágzó kultúra, és mozgalmas közösségi élet is.”

„Erzsébetváros nélkül nincs Judafest” – folytatta Kenesei Marcell. Ő is azt hangsúlyozta, hogy a zsidó kultúra rendkívül sokszínű, megjelenik a gasztronómiában vagy akár a humorban is, és olyan értékekben, mint az élethosszig tartó tanulás, a fejlett vitakultúra, az elesettek védelme, az adakozás felelőssége.

A sokszínűséget fejezte ki a rendkívül gazdag programkínálat is, mindez könnyed, nyárvégi, családias hangulatban. Az idei piknik mottója is az volt: „Piknik a város közepén.” Az előző napi Örkény kert gyepszőnyege újra hasznosult: fiatalok, idősek, gyerekek telepedtek le a fűbe, a kicsik szaladgáltak, a felnőttek kvaterkáztak, a sátrakban megkóstolhattuk a zsidó konyha finomságait a barchesztől a flódniig. Rengeteg ifjúsági szervezet is lesátorozott, játékos programokkal szórakoztatták a gyerekeket, körtáncokkal a nagyobbakat. Akadt olyan fiatal anyuka is, aki a kisbabájával a hátán táncolta a Hórát.