• írta Adminisztrátor
  • 2021. január. 11. hétfő
  • 2

Változott a gépjárműadó

Változott a gépjárműadó!
title image

Változott a gépjárműadó

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal veszi át. A változás a gépjármű tulajdonosokat nem érinti, de akik állandó utalással fizetik az adót ellenőrizzék a célszámlát. Az első részletet március 15-e helyett április 15-éig befizetni.

A 2021. január 1-jét megelőző időszakra eső gépjárműadó ügyeket továbbra is az illetékes Önkormányzati Adóhatóság végzi.

Így, az önkormányzati adóhatóság továbbra is élhet a végrehajtás vagy a gépjármű forgalomból kivonásának lehetőségével, ha a fizetési kötelezettség 2020. december 31-ig keletkezett.

Az önkormányzati adóhatóság 2021. január 15-ig a mentességekről adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság számáraígy ezekről az adózóknak külön bejelentést nem kell tenniük.

Év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. 2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt.

A gépjárműadó első részletét 2021. április 15-éig, a második részletet 2021. szeptember 15-éig kell befizetni.

A változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket. A 2020. december 31-én fennálló adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

2021 január 1-jétől a mentességet, a szüneteltetést és az adókedvezményt is a GJADO „adat- és változásbejelentő lap a gépjárműadó mentesség/kedvezmény/szüneteltetés igénybevételéhez” elnevezésű adatlapon lehet bejelenteni, amely legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) küldhető be a NAV-hoz. A nyomtatvány papír alapon is elérhető majd a NAV központi ügyfélszolgálatain.

A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

A gépjárműadóval kapcsolatos nyomtatványokat az adópolitikáért felelős miniszter honlapján lehet elérni. https://kormany.hu/penzugyminiszterium

További információ: https://nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Gepjarmuado__mi_valto20201222.html

kohezios_alap