• írta Adminisztrátor
  • 2021. március. 22. hétfő
  • 4

Víztakarékossági kísérletet végeztünk a víz világnapja alkalmából

Így spórolj a vízzel! - Március 22. a víz világnapja.
title image

Víztakarékossági kísérletet végeztünk a víz világnapja alkalmából

Így spórolj a vízzel!
Víztakarékossági kísérletet végeztünk a víz világnapja alkalmából

Március 22. a víz világnapja. Az víz olyan kincse a Földünknek, amely nélkül nincs élet. A mindennapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni a víz éltető ajándékairól, és természetesnek vesszük, hogy bármikor hozzájuthatunk korlátozás nélkül. Elég csak kinyitni a csapot, hogy annyi ivóvizet vegyünk, amennyit csak akarunk – és amennyit elbír a vízszámlánk és a pénztárcánk. A víz világnapja azonban jó alkalom arra, hogy tudatosítsuk magunkban a víz létfontosságát és megtanuljuk értékelni azt. Ha csak végiggondoljuk, hogy a víz nem varázsütésre terem a lakásunkban, hanem hosszú és költséges víznyerő, majd víztisztító folyamatok után, rengeteg gépezet, vezeték és szakember közreműködésével jut el hozzánk, akkor könnyebb belátni, hogy milyen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a procedúra végén fogyasztóként semmi más dolgunk nincs, mint élni a vízvezeték-hálózat lehetőségeivel és élvezni az otthonunkba érkező víz minden cseppjét.
Ahhoz pedig, hogy valóban minden cseppet élvezni és értékelni tudjunk, akár a szomjunkat csillapítjuk vele, akár ebédet főzünk belőle, sőt akkor is, amikor tisztálkodunk, szükségünk van némi tudatosságra: ha a víz érték a számunkra, vigyáznunk kell rá. Nem pazarolhatjuk, nem használhatjuk gondolkodás nélkül, csak azért, mert van, és azt reméljük, hogy lesz is. Gondoljunk arra, hogy a palackozott vizet sem öntjük egyfolytában a mosdókagylóba egyik kézzel, miközben a másik kezünkkel fogat mosunk. A palackozott víz esetét továbbgondolhatjuk bármelyik hétköznapi szituációra levetítve, és rádöbbenhetünk, hogy valójában nagyon nehéz lenne kivitelezni a folyamatos vízhasználatot, ha nem jönne a csapból, hanem magunknak kéne önteni. A palackozott víz használatát természetesen nem támogatjuk a keletkező műanyaghulladék miatt, de érdekes belegondolni, hogy az a víz, amiért sokan veszik a fáradtságot és boltba mennek érte, majd hazacipelik (vagy plusz költségeket vállalva házhoz rendelik), olyan értéket képvisel, amit nem locsolnának szét, pazarolnának el csak úgy meggondolatlanul. Csodálatos lenne, ha a csapvízre is hasonló megbecsüléssel tudnák tekinteni!


A csapvíz pazarlását kétféleképpen tudjuk mérsékelni:
1. Zárjuk el a csapot, amikor épp nem használjuk a vizet!
Ez azt jelenti, hogy akkor is elzárjuk, amikor azt gondoljuk, hogy mindjárt használni fogjuk, de valójában erre csak hosszú másodpercek múlva kerül sor. Klasszikus példa erre a fogmosás, amikor messze még az öblögetés, a csapot mégis nyitva hagyjuk, akárcsak zuhanyzáskor – pedig amíg a testünket szappanozzuk, nincs szükségünk vízre, hiszen az öblítés csak ezután következik. A főzés is tele van ilyen vízpazarló holtidőkkel, amikor nyitva felejtjük a csapot arra gondolva, hogy „úgyis mindjárt kelleni fog megint a víz” (pl amíg kiveszünk egy edényt a szekrényből) de mire a „mindjárt”-ból „most” lesz, akár több liter víz távozik a lefolyóba feleslegesen.
Fontos, hogy ezeket a berögzült szokásokat észrevegyük és tudjunk rajtuk változtatni!

2. Használjunk víztakarékos perlátort!
Perlátor, azaz csapvégszűrő minden vízcsaphoz tartozik. Ez a csaptelep kifolyó részén található menetes rész, amely irányítja a vízsugarat, tehát meggátolja a víz fröcskölését, továbbá szűri a vízhálózatból érkező szennyeződéseket. A hagyományos perlátor hatásköre eddig terjed, a víztakarékos perlátorok viszont ezen túl csökkentik a percenként átfolyó víz mennyiségét, így a vízpazarlás mértékét is. A víztakarékos perlátor levegővel dúsítja a kifolyó vizet, így ugyannyi idő alatt gyakorlatilag észrevétlenül kevesebb vizet használunk. A víztakarékos perlátor működéséből általában csak annyit érzékelünk, hogy a víz pezsgőbb lesz a hozzáadott levegő miatt, ám a komfortérzetünket ez a legtöbb esetben nem befolyásolja. Más kérdés, amikor valóban sok vízre van szükségünk pl a fürdőszobában egy kád, a konyhában pedig egy nagyobb fazék megtöltéséhez. Ebben az esetben bosszantó lehet, hogy a víztakarékos perlátorral felszerelt csapnál több időbe telik a megfelelő mennyiségű víz elnyerése. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy melyik csapra milyen perlátort helyezünk fel, hiszen perlátorok között is van különbség: a kézmosáshoz használt csap szűrője lehet „szűkebb”, mert ott elég, ha egy perc alatt csak 1,7 liter vizet enged át, de kádtöltő csapnál az 5 liter/perc vízmennyiségre szükség szokott lenni. A perlátorok házilag cserélhetőek, szakember nem szükséges a felhelyezésükhöz: egy könnyen használható szerelőkulcs kell csak hozzá, amelyet a perlátorral együtt beszerezhetünk.
A víz világnapjára készülve kísérletet végeztem a saját otthonomban. Felírtam a vízóra állását, és két hétig ugyanúgy használtuk a vizet, mint mindig. A két hét elteltével újra feljegyeztem a vízóra számait, majd víztakarékos perlátorokat helyeztünk fel néhány csapra. Újabb két hét elteltével elérkezett az igazság pillanata: a vízóra legújabb állásából egyértelműen kiderült, hogy a perlátoroknak köszönhetően kevesebb vizet fogyasztottunk az elmúlt két hétben, mint az azt megelőző időszakban.


Mivel öten élünk a háztartásban (két felnőtt és három gyerek), csodákat a perlátor sem tud tenni, főleg egy olyan időszakban, amikor a nap nagy részében szinte mindannyian itthon vagyunk. De a számok magukért beszélnek: február 15-28 között a perlátorok nélkül 6 m3 vizet fogyasztottunk. A perlátorok felszerelése utáni 14 napban viszont már csak 4 m3-t vizet használtunk, tehát ugyanannyi idő alatt 2m3-rel kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy a mi családunk a perlátornak köszönhetően 1 m3-nyi vizet meg tud spórolni hetente, azaz évente 52 m3 mennyiségű vizet. A Fővárosi Vízműveknél és a Fővárosi Csatornázási Műveknél 1 m3 ivóvíz és tisztításának díja összesen 600 Ft. Heti szinten talán a 600 Ft nem tekinthető nagy megtakarításnak, de éves szinten ez az összeg már 31200 Ft. Ehhez még hozzájöhet az elektromos áram megtakarítása: ha a meleg víz bojlerből jön, és a víztakarékos perlátorral kevesebb vizet használunk, akkor melegíteni is kevesebbet kell, tehát a villanyszámlánk is csökkenhet. Mivel nálunk a meleg víz csak részben érkezik bojlerből (a többit a kazán melegíti), így ezen a téren nem tapasztaltam érdemi különbséget. Mivel egy víztakarékos perlátor ára 600 és 1500 Ft között mozog, és egy lakásba 2-5 perlátor szükséges, a perlátor ára már néhány hónap alatt megtérül.
Feltételezem, hogy ha csak bojlerből nyernénk a meleg vizet, illetve minden egyes csapra víztakarékos perlátort helyeztünk volna, még szembetűnőbb lett volna a számok közti különbség. Ám ebben a rövid időszakban is jó volt megtapasztalni a tudatossággal együtt járó hasznot mind költséghatékonysági, mind környezetvédelmi szempontból.

Kérjük segítse Ön is munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével: http://www.kerdoivem.hu/res/111250831375749/

kohezios_alap