• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. szeptember. 28. szerda
  • 0

Zenés délután a Dózsa György úti otthonban

A kerületi önkormányzat helybe hozza a zenét.
title image

Koncert az időseknek

Zenés délután a Dózsa György úti otthonban

 

Az erzsébetvárosi szépkorúak között is rengetegen szeretik a zenét, de anyagi helyzetük, egészségi állapotuk nem teszi lehetővé, hogy operába vagy operettszínházba járjanak. A kerületi önkormányzat nekik szeretne segíteni azzal, hogy helybe hozza a zenét.

Szücs Balázs alpolgármester kérte fel Fülöp Zsuzsanna operaénekest és művészbarátait, hogy koncertsorozattal ajándékozzák meg a helyi nyugdíjasokat.

Fülöp Zsuzsanna lapunknak elmondta: a koncerteket a Köszönjük, Magyarország! program finanszírozta.

–A pandémia alatt lehetett pályázni erre a programra, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma írt ki, és öt koncert honoráriumát nyertük el. Frankó Tündével illetve Káldi András operaénekes társaimmal összeállítottuk egy műsort kifejezetten az idősek számára. Felléptünk vele a Peterdy utcai Idősek Otthonában, a Király utcai Idősek Nappali Klubjában is.

A sorozat zárókoncertjét kedden a Dózsa György úti Idősek Otthonába tartották, ahová Frankó Tünde betegség miatt sajnos nem tudott eljönni, így Fülöp Zsuzsanna partnere ezúttal Káldi András volt. Szinte gyerekkoruk óta ismerik egymást, már a Bartók Béla Konzervatóriumban együtt tanultak, majd a Zeneakadémián is, s aztán mindketten az Operaházhoz szerződtek. Együtt szerepeletek ott a Carmenben, Csajkovszkij Anyeginjében, a Bajazzókban, a Figaro házasságában. Közös bennük az is, hogy sokféle zenei műfajban otthon érzik magukat.

–A nagyapám Tátrai Vilmos hegedűművész volt, aki a jazztől a klasszikusokig sok mindent játszott.  – folytatja Fülöp Zsuzsanna – Mindig azt mondta, csak kétféle zene van: a jó és a rossz zene.

Káldi Andrásról pedig az is kiderült, hogy egyik nagy kedvence Elvis Presley, akitől egy számot el is énekelt az időseknek. Gyönyörű baritonjával könnyeket csalt a szemekbe.

Az első emeletei társalgó megtelet az otthon lakóival. Az egyik néni a műsor előtt megjegyezte: az operát nehéz érteni, ő csak a Carment szereti. S mintha az ég is meghallotta volna a kívánságát, Káldi András a Carmen híres Torreádor dalával nyitotta meg a zenés délutánt, de olyan fergetegesen, hogy ritmusra tapsoltak az idősek. Majd Puccini Bohéméletéből énekelt egy fülbemászó áriát Fülep Zsuzsanna, s aztán újra Káldi András „gyújtott rá” a Toborzóra, Kodály Zoltán Háry Jánosából. A Marica grófnő Hej, cigányát már végig nótáztuk. Audrey Hepburn Moon river című örökzöldje pedig visszarepített minket a hatvanas évekbe. A szépkorú közönség végül alig akarta elengedni a két művészt. Többen is megköszönték nekik a csodás élményt: ifjúságuk melódiáit.

–Nekem egy ilyen fellépés a pihenést jelenti, ebben a közegben kevesebb a stressz – mondta a koncert végén Káldi András, aki Kínától Amerikáig világszínpadokon lépett fel, de a Dózsa György úti Idősek Otthonába is ugyanolyan művészi alázattal énekelt, sőt Fülöp Zsuzsannával még egy ropogós csárdást is bemutattak a nagyérdeműnek.

Szücs Balázs alpolgármester is lelkesen tapsolt a producióknak. Záróbeszédében pedig azt is megígérte, hogy további koncertekkel és előadásokkal fognak visszatérni: „Hiszen Erzsébetvárosban a kultúra mindannyiunké.”

kohezios_alap