• írta Buják Attila
  • 2023. május. 26. péntek
  • 0

A Nagykörút újraélesztése

A Magvető Caféban a Republikon Intézet támogatásával szervezett kerekasztal-beszélgetésen ezúttal a Nagykörút sorsa volt a téma.
title image

A Nagykörút újraélesztése

A Magvető Caféban a Republikon Intézet támogatásával szervezett kerekasztal-beszélgetésen ezúttal a Nagykörút sorsa volt a téma. A beszélgetést Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere vezette, és részt vett rajta Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is.

A téma jeles kutatója, N. Kósa Judit újságíró néhány hónapja könyvet szentelt a történetnek. A százötvenéves város szerkezete (Kiskörút, Nagykörút, Andrássy út) 1870 után alakult ki. A példa N. Kósa szerint a pestiek által irigyelt bécsi Ring volt. Arra Ferenc József nem kevés pénzt adott. Budapest nem részesült ilyen királyi kegyben. A Nagykörutat a közmunkatanács tervei szerint magántőkéből építették. A körút annakidején modern alkotás volt, az akkori közlekedési igényeknek mindenben megfelelt. A motorizáció, a környezetszennyezés azonban mindent megváltoztatott. Halász Áron, a főpolgármesteri hivatal közlekedéssel foglalkozó referense statisztikákkal igazolta a forgalom által okozott kárt. A bevásárlóközpontok megjelenése a kereskedelmet dúlta szét a Körúton. Egyre több, hajdan elegáns üzlet szűnt meg, és a folyamatnak még nincs vége.

A két polgármester, Soproni Tamás és Niedermüller Péter egyetértett abban, hogy a főváros nehéz anyagi helyzete miatt a kerületekre nagyobb felelősség hárul. Mindenképpen meg kell akadályozni a Nagykörút további romlását. És persze bíznak abban, hogy lesz még az országnak a fővárost kedvelő, támogató, jóindulatú vezetése is.    

kohezios_alap