• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. január. 18. kedd
  • 0

Cselekvő emlékezet

Hetvenhét éve szabadult fel a pesti gettó
title image

Cselekvő emlékezet

Hetvenhét éve szabadult fel a pesti gettó


A Klauzál téren úgy százan gyűltünk össze vasárnap este, és gyújtottuk meg az emlékezés gyertyáit. 1945. január 18-án szabadította fel a szovjet hadsereg a VII. kerületi pesti gettót. Csak itt, a Klauzál téren több mint háromezer temetetlen holttestet hevert, de többezer halottat találtak a Dohány utcai zsinagógánál és a Kazinczy utcában is. 

A gettót a Szálasi-kormány a Károly körút és a Kertész utca közötti 0,3 km2-es területen jelölte ki. Több mint hetvenezer zsidót zsúfoltak itt össze, köztük gyerekeket és időseket is. A mínusz húsz fokos hidegben fűtés nem volt, élelem alig, sokan éhen haltak. Másokat a nyilasok kínoztak halálra, lőttek a Dunába. A huszadik századi magyar történelem legtragikusabb hónapjai voltak ezek. Az emberiség elleni bűncselekmények helyszíne. 

Akadtak azonban embermentők is, néhányuk emléktáblája ma is itt, a környéken található.  Erzsébetvárosban immár negyedik éve rendezik meg januárban a megemlékezés sétáját, amelyet Deák Gábor, a Mazsike egyik alapítója vezet. 

Az ő irányításával indultunk el vasárnap délután is a Csányi utca 5-ből, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tártól, a Klauzál tér felé. Megálltunk közben a Jad Vasem Világ Igazainak emléktábláinál is, amelyeket Niedermüller Péter polgármester megkoszorúzott.