• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. június. 28. kedd
  • 0

Drogmegelőzési program gyerekeknek

Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium napközis táborban kedden Szalai-Komka Éva, a VII. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya tartott játékos drogmegelőző programot a gyerekeknek.
title image

Drogmegelőzési program gyerekeknek

Az ötven pluszosok számára talán meglepő, hogy már alsós gyerekeknek is drogprevenciós foglalkozást tart a rendőrség. Néhány évtizeddel ezelőtt a drog Magyarországon legfeljebb az alkoholt jelentette, de azóta sajnos ezen a téren is „sokat ment előre a világ”. Ma, amikor naponta jellennek meg új szintetikus kábítószerek a drogpiacon, amikor egyre fiatalabbak szoknak rá a cigarettára, italra, és különböző „bódító cuccokra”, a felvilágosítást sem lehet elég korán kezdeni.

Az  Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium napközis táborban kedden Szalai-Komka Éva, a VII. kerületi Rendőrkapitányság őrnagya tartott játékos drogmegelőző programot a gyerekeknek. S hogy mennyire érdekli őket ez a téma, mutatja az is, hogy az egymást követő két foglalkozásra összesen hetvenöt diák jött el. Az első programon első-második osztályos kicsik vettek részt, és megdöbbentő volt látni, mennyire tájékozottak ezekben a dolgokban is.  

Tudták, mit jelent az illegális drog, közösen összeszedtük, mi jellemzi a tudatmódosító szereket, miért bünteti a törvény, ha valaki például ittasan vezet.

Megdöbbentő volt az is, mikor a rendőrnő kérdésére: „Ivott-e már közületek valaki alkoholt?” – több kéz is a magasba lendült. A szülők sört, bort, pálinkát, vodkát is megkóstoltattak már hat-hét éves gyerekekkel is otthon! Kiderült, hogy a kicsik közül többen is kávéval kezdik a napot.

A drogprevenciós program egyik legfőbb tanulsága, hogy mindenekelőtt a felnőttek fejében kellene rendet teremteni! Rendkívül káros kisgyerekeket alkoholra, koffeinre rászoktatni!

Esett szó olyan függőségekről is, amelyek „csupán csak” az egészégre veszélyesek. A csokit, fagyit, sütiket minden gyerek és felnőtt szereti. De a cukor-függés kóros elhízáshoz és szövődményes betegségekhez vezethet.

A tornateremben zsibongó kisdiákok alig várták, hogy végre kezdődjön a játék. Szalai-Komka Éva sokféle szórakoztató fejtörővel, és ügyességi feladattal készült. A kicsiket három csapatra osztották, s versenyezhettek: ki tud többet a drogprevencióról? A gyerekek lelkesen válaszolgattak, holott a kérdések a felnőtteknek sem voltak könnyűek: „Mit jelent a kábítószer kifejezés?” „Minden kábítószer drog? Minden drog kábítószer?” Egy másik feladatnál mágnestáblán kellett csoportosítani különböző fogyasztási cikkeket aszerint, hogy 18 év alattiak vagy felettiek fogyaszthatják, vagy senkinek sem ajánlott. A legnagyobb sikert az az akadálypálya aratta, ahol a megadott útvonalat egy „részeg szemüveggel” kellett megtenni.

– Ez egy olyan szemüveg, ami az alkoholos és a drogos hatást imitálja – magyarázta az őrnagy.

Vagyis, ha a különleges ókulárét felvettük, rögtön összefolyt előttünk kicsit minden, és dülöngélni kezdtünk. Persze csak épp annyira, amennyi egy kiadós kacagáshoz elegendő.

A versenynek minden gyerek győztese lett, s megkapták a BRFK VII. kerületi Rendőrkaptitányságának oklevelét a drogprevenciós foglalkozáson nyújtott kiváló teljesítményéért.

Szalai-Komka Éva azt mondta: a rendőröket nem lepik meg, hogy már az alsósok közül is többen fogyasztottak alkoholt, vagy cigarettáztak. Ezért is fontos megismertetni őket azzal, hogy miért is veszélyesek ezek a szerek.

kohezios_alap