• írta Adminisztrátor
  • 2022. január. 07. péntek
  • 0

Erzsébetváros kulturálisan is befogadó kerület

Erzsébetváros önkormányzata sokszínű, mégis egységes képet mutató, értékteremtő kulturális élettel tölti meg a kerületet
title image

Erzsébetváros kulturálisan is befogadó kerület

 

Erzsébetváros önkormányzata sokszínű, mégis egységes képet mutató, értékteremtő kulturális élettel tölti meg a kerületet – mondta Erzsébetváros polgármestere, a kulturális koncepciót bemutató sajtótájékoztatón. A koncepció három fő fejlesztési területet határoz meg, ezek egyike a zsidó kultúra, hagyomány ápolása. Ezen belül a vallási turizmus erősítése, a kortárs zsidó művészet bemutatása élveznek elsőbbséget – fejtette ki Niedermüller Péter. A fő fejlesztési területek között van a kreatív iparban tevékenykedő, pályakezdők indulásának segítése, amellyel Erzsébetváros lehet a kreatív ipar inkubátorháza. A harmadik kiemelt terület, a hagyományos mesterségek, az iparosság bemutatása, a hozzájuk kapcsolódó és megmaradt tárgyi emlékek gondozása, ezzel párhuzamosan a fiatal designerek támogatása. Erről már Szücs Balázs, a kerület kultúráért is felelős alpolgármestere beszélt, aki azt is bejelentette, hogy önkormányzati segítséggel nyílik meg februárban az ötvös történeti gyűjtemény, és hamarosan kiállítás mutatkozik be az Első Magyar Tűzzománc Jelvénygyár története. Szücs Balázs részleteiben is ismertette a koncepciót. Elmondta, hogy hamarosan elindul a társadalmi, szakmai egyeztetés az elképzelésről, illetve az ez alapján készülő cselekvési tervről.

A fő fejlesztési területek mellett a Kulturális Koncepció javaslatokat fogalmaz meg többek között kulturális és közösségi rendezvényekre, helytörténeti gyűjtemény valamint galéria működtetésére, a meglévő testvérvárosi kapcsolatok dinamizálására és új együttműködésekre, Kulturális Portfólió felépítésére és stratégiai partnerségekre, a kultúra finanszírozás lehetőségeire. Az önkormányzat tervei szerint a Klauzál6 bemutatóterem befogadó, galériaként működhetne, amely alkalmas lehet a  művészek progresszív, innovatív tartalmainak megjelenítésére. Itt mutatkozna be a „Fresh Meat”, a Budapest Fotó Fesztivál eseménye, amely 35 év alatti fotográfusok számára ad lehetőséget a bemutatkozásra.

A kerület polgármestere beszámolt arról is, az önkormányzat pályázatot ír ki vendéglátóhelyek számára, melynek nyertesei a kulturális értékek ápolásában, terjesztésében vehetnek részt.


Erzsébetváros Kulturális Koncepciója

kohezios_alap