• írta Adminisztrátor
  • 2021. március. 24. szerda
  • 4

Erzsébetváros polgármestere részletesen téjkoztatta Fürjes Balázst az elvonások miatt kialakult helyzetről

Erzsébetváros polgármestere részletesen téjkoztatta Fürjes Balázst az elvonások miatt kialakult helyzetről
title image

Erzsébetváros polgármestere részletesen téjkoztatta Fürjes Balázst az elvonások miatt kialakult helyzetről

Erzsébetváros rendkívül nehéz helyzetben van, működéséhez, a tervezett fejlesztésekhez feltétlenül szükséges, a járvány, illetve kormányzati elvonások miatt elmaradt bevételek pótlása. Erről részletesen tájékoztatta a kerület polgármestere, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárát. Fürjes Balázs arról beszélt, hogy elsősorban a fejlesztések megvalósításban keresik az együttműködés lehetőségét.

A megbeszélésen Niedermüller Péter részletezte: a kerületet nagyon súlyosan érintette az ingyenes parkolás bevezetése, amely egyrészt fél milliárd forintos bevételkiesést okozott az önkormányzatnak, másrészt ellehetetlenítette az erzsébetvárosi autósok életét. A polgármester beszámolt arról is, hogy a szigorú takarékoskodás, az önkormányzati cégeknél bevezetett hatékonyág növelő, korszerűsítő intézkedések ellenére 2019-hez képest legalább 3 milliárd forinttal csökkentek a bevételeink. A kiesést az önkormányzat megpróbálja kigazdálkodni, de fejlesztésekre így alig jut – hangzott el a megbeszélésen.


Az államtitkár elismerte, hogy az ingyenes parkolás a belső kerületekben sokkal nagyobb gondot okozott, mint Budapest más területein és reményét fejezte ki, hogy májustól már nem lesz szükség az intézkedés fenntartására.


A konkrét fejlesztéseket ismertetve, az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a FŐKÉTŰSZ által előírt kéményfelújítások megtörténjenek, mivel ezek elmaradása emberéletbe is kerülhet. Hasonlóan fontos az előző vezetés által teljesen elhanyagolt önkormányzati lakás felújítási program.
A kerület szempontjából prioritást élvez az a Verseny utcai, 76 lakásos önkormányzati bérlakás-tömb felépítése, amelynek megvalósításához az önkormányzat egy pályázaton már elnyerte a szükséges forrás egy részét. Szintén elsőbbséget élvez a Klauzál tér felújítása. Ezek mellett más beruházásokról is tárgyalt Erzsébetváros polgármestere, köztük a forgalomcsillapítás véglegesítése után a zöld szigetek, sétáló utcák kialakítása, vagy a Róth Miksa Emlékház és Műhely felújítása.


Fürjes Balázs államtitkár a legfontosabb célok elérésében elvi támogatásáról biztosította a kerületet és jelezte, hogy a kormánynak készített előterjesztésről, amelyben a fejlesztésekhez nyújtandó esetleges konkrét segítségről is szó esik, külön egyeztet majd a polgármesterrel. Erre előreláthatóan áprilisban kerül sor, és valamikor májusban születhet döntés az esetleges kompenzációról.

kohezios_alap