• írta Barát József
  • 2022. június. 29. szerda
  • 0

Kompromisszum teraszon innen, teraszon túl

„Szabad-e a terasz?” Ezzel a címmel rendezett lakossági fórumot június 28-án a kerület vezetése.
title image

Kompromisszum teraszon innen, teraszon túl

 

„Szabad-e a terasz?” Ezzel a címmel rendezett lakossági fórumot június 28-án a kerület vezetése. A találkozó társszervezője volt a külső-erzsébetvárosi Szabad Bisztró vegán étkezde, amely korábban helyi népszavazást kezdeményezett arról, hogy kerületi parkolóhelyeken építhessenek teraszt a vendéglátóhelyek. A találkozón kiderült, hogy nem lesz meg a népszavazáshoz szükséges számú támogató aláírás. Szenvedélyes viták után a többség egyetértett: helyi egyeztetés után kísérletként a teraszt lehetne engedélyezni, azzal a feltétellel, hogy ott nem lesz éjszakai nyitva tartás, a bulinegyed nem terjeszkedik túl Belső-Erzsébetvároson.

 

A találkozó a közterek hasznosításáról szóló szakértői pódiumbeszélgetéssel kezdődött. Balogh Samu várostervező, Budapest főpolgármesterének kabinetfőnöke arról beszélt, hogy bár senki sincs, aki ne akarna több zöldterületet, több helyet a gyalogosoknak, a megoldások csak nehezen, fokozatosan, sok kompromisszum árán alakulnak ki. Erre példaként említette a pesti alsó rakpart lezárásának ügyét a nyári hétvégeken. Ezt eleinte sokan elutasítottak, de végül az emberek elfogadták. A közterület arra való, hogy ott élni is lehessen, ne csak közlekedni, az találkozásra, sportra, kultúrára is való. Lukács Máté a RÉV 8 (Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. a Józsefvárosban) szervezet munkatársa annak történetét mesélte el, hogyan fogadták el az emberek, hogy a Bacsó Béla út egy szakaszát sétálóutcává alakították. Eleinte sokan szkeptikusak voltak, de egy száznapos kísérleti időszak után többen éppen a korábbi tiltakozók közül lettek a leglelkesebb hívei annak, hogy itt végre közösségi programokat lehet szervezni, kulturált körülmények között működhetnek a vendéglátó-teraszok.  

A fórum erzsébetvárosi látogatói között akadtak, akik már alig várták, hogy a kerület vezetői, Niedermüller Péter polgármester, Bárdi Zsuzsa, dr. Kispál Tibor és Szücs Balázs alpolgármesterek előtt kiönthessék szívüket, mielőbb maguknak követeltek szót. Azt kérték, hogy a pódiumbeszélgetés most ne folytatódjon, éppen csak a népszavazás kezdeményezőjét Kiripolszky Csongort voltak hajlanók végighallgatni, mielőtt megkaphatták a mikrofont. A Szabad Bisztró tulajdonosa elmondta: nem lesz népszavazás, mert nem sikerült összegyűjteni a szükséges számú támogató aláírást. Ám sikerült elérni a legfontosabb célt: végre megkezdődött a párbeszéd arról, hogy Erzsébetváros oldja fel a tilalmat, hogy a parkolóhelyekre nem szabad vendéglátóhelyek teraszait felépíteni. Pedig a város élhetőségét nagyban segítené, ha lenne néhány pihenősziget az autók között.

A hozzászólások többsége valójában nem a témáról szólt, hanem arról, ami hosszú évek óta uralja az erzsébetvárosi vitákat: a bulinegyedről, és arról, hogy az éjszaka is nyitva tartó szórakozóhelyekről kiáramló tömeg zaja miatt az emberek nem tudnak aludni, időnként környezetük vandál rongálását is el kell szenvedniük. – Csendre és nyugalomra van szükségünk, nem teraszokra, mert dolgozó emberek vagyunk, és nem tudjuk kipihenni magunkat – mondta el az első hozzászóló. A fórum egyik résztvevője egyenesen arról beszélt, hogy az éjszakai zaj miatt feljelentést lehet tenni, mert az a pihenéshez fűződő alapjogot lehetetleníti el. A kerület egy külföldi lakója erős akcentussal, de érthető magyarsággal fejtette ki: el kellene dönteni, hogy Belső-Erzsébetváros lakónegyed-e vagy itt valamiféle Disney Parkot szeretnének létrehozni külföldi turistáknak, ahonnan elmenekülnek a lakók.

Mások is említették, hogy egyre több tősgyökeres kerületi költözik el és ez szétveri a lakóközösségeket, ellehetetleníti új közösségek felépítését. Egy idős hölgy elmondta: az 51 lakásos Klauzál utcai házban ahol él, már csak 3 régi lakó maradt, sok lakás üresen áll, amit felfedeztek kétes egzisztenciák, akik valahogy megszerezték a kapukódot is és most a házon belül randalíroznak. Már fél hazamenni. 

A vendéglátó-teraszok létesítésének ügye persze nagyon is izgatja az autósokat, hiszen az asztalok és a székek parkolók helyre kerülnének. Többen is egyetértettek azzal a hozzászólóval, aki elmondta: Erzsébetvárosban 2200 forintos díj fejében ma még korlátlanul be lehet jelenteni gépkocsikat, van olyan háztartás, amely hat autót regisztrált. A rendezvényen az a javaslat hangzott el: az első autóért kelljen fizetni harmincezer forintot, a másodikért hatvanezret, a harmadikért pedig ennek is a dupláját. Több, pedig ne is lehessen. A teraszok ügyében lassan kialakult valamilyen egyetértés: a Király utca 101 alatti vegán-bisztró környezetében szondázzák meg a lakókörnyzetet. Kérdezzék meg az ott élőket, és ha szerintük jó ötlet a parkolók helyén létrehozott terasz, kísérletként engedélyezze a kerület. Egy feltétellel, éjjel nem lehet nyitva. Niedermüller Péter polgármester maga is elmondta: helyben érdemes eldönteni mindazt, amit egy-egy mikrokörnyezetben meg lehet oldani. Lehet, hogy nincs olyan kompromisszum, amely mindenkit boldoggá tesz, de közösen kell keresnünk a megoldásokat.  

kohezios_alap