• írta Lendvai Laura
  • 2021. október. 14. csütörtök
  • 0

Kultúrházak éjjel-nappal díj: erzsébetvárosi siker

Az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Runda Margittal beszélgettünk
title image

Kultúrházak éjjel-nappal díj: erzsébetvárosi siker 

Több, mint 200 szervezet közel 400 helyszínen szervezett mintegy 1000 programot országszerte, amin közel 80 000 ember vett részt szeptemberben a tizenötödik Kultúrházak éjjel-nappal eseményen.

Idén az Erzsébetvárosi ERÖMŰVHÁZ Nonprofit Kft. is a rendezvény nyertesei között szerepelt, méghozzá a ”Hogy volt” című kategória fődíját tudhatja magáénak, amelyben a megvalósult rendezvényeket kellet ismertetni. Erről beszélgettünk az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Runda Margittal.

 

Meséljen az ERöművházról, mit kell tudni a hozzá tartózó intézményekről és az ott szervezett rendezvényekről?

Az Eröművház Nonprofit Kft. az Erzsébetvárosi önkormányzat közművelődési feladatokat ellátó cége: több telephelyen működik, ezek a VII. kerületi közösség által már nagyon jól ismert helyszínek.

Az egyik legrégebbi a K11, a Király utca 11-ben található népszerű rendezvényközpont.

Ezen kívül vannak más profilúak is, mint a Róth Miksa Emlékház, ahol a névadó művész életét és műveit bemutató kiállítás várja a látogatókat. Ugyancsak az Eröművházhoz tartozik a Csányi utca 5. szám alatt található Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár (ERZSITT), amely bemutatja a századforduló, illetve az azt követő évek városi zsidóságának életkörülményeit.

Van még épületünk a Hernád utcában, a Hernád Ház, ahol filmtörténeti és mozitörténeti kiállítással várjuk a látogatókat. Itt a régi filmszínházak hangulatát idéző kiállítási tárgyak találhatók.

Ezekben az intézményekben nem csak múzeumi élményt kapnak a látogatók, de közművelődési programokban, érdekes, szabadidős tevékenységekben is részt vehetnek.

Az elnyert díjra rátérve, most először pályáznak hasonló elismerésre?

Igen. A Magyar Népművelők Egyesülete ezt a pályázatot már évek óta meghirdeti, eddig azonban nem vettünk részt benne. Idén a szakmai szempontokat figyelembe véve a szervezőink felvetették a lehetőségét, hogy jó lenne bekapcsolódni, hiszen országos akcióról van szó, amelyben nagyon sok művelődési ház is részt vesz.

Ennek a pályázatnak vannak különböző kategóriái. A kistelepülések, a vidéki művelődési házak és a fővárosi művelődési házak külön-külön versenyeznek. Mi úgy gondoltuk, hogy idén elindulunk, hiszen így nem csak kerületi, hanem fővárosi, sőt országos nézettségre, hírnévre is szert tehetünk.

Milyen rendezvénnyel pályáztak a díjra?

A szeptember 22. és 24. közötti időszakban megrendezett programjaink közül kiválasztottuk a Csiby Gergő féle akadémiát, egy színész workshopot, amelyben az érdeklődők Csiby Gergelytől tanulhatják a színész mesterséget. Ez egy nagyon népszerű és élménydús eseményünk volt, 28 fő részvételével. Ezzel neveztünk a díjra, hiszen azt gondoljuk, hogy közösségformáló ereje, érdekessége, egyedisége kiemelkedő.

Végül díjat nyertünk a Kultúrházak éjjel-nappal akció fővárosi kategóriájában és egy szerényebb pénzjutalmat is magánénak tudhat az ERÖMŰVHÁZ Nonprofit Kft., amit további programjaink szervezésére fordítunk majd.

kohezios_alap