• írta Adminisztrátor
  • 2020. március. 04. szerda
  • 2

Lakatlan bérlakásokban járt Erzsébetváros polgármestere

Lakatlan bérlakásokban járt Erzsébetváros polgármestere
title image

Lakatlan bérlakásokban járt Erzsébetváros polgármestere

Ma két olyan lakást mutatott be Niedermüller Péter polgármester a sajtó képviselőinek, amelyek jól jellemzik az erzsébetvárosi bérlakás állapotokat.

Mint ismeretes a VII. kerület vezetésének kiemelt célja a lakhatás megoldása, ezért a bérlakások és a kémények felújítására az országban egyedülálló módon az ez évi költségvetéséből közel másfél milliárd forintot költ.

Furcsa ellentmondás, hogy miközben itt a belváros-belvárosában egyre értékesebbek a lakások, így az önkormányzati tulajdonúak is, azok teljesen elhanyagoltak. Az összes bérbe adott lakás 32%- a komfort nélküli, az üresen álló 466 lakásnál ez az arány még rosszabb, ezek majdnem fele, pontosan 215 lakás tartozik ebbe a kategóriába. De a többi üres bérlakás is lakhatatlan a jelenlegi állapotában.

A korábbi vezetés a lakásállományra, mint egy kincses dobozra tekintett, eladva belőle a rossz állapotukban is értékes darabokat. Sajnálatosan azokat is mélyen áron alul. Ugyanakkor a kerületi ingatlanhasznosítás közel évi egymilliárd forint ráfizetést termelt, ezt az ingatlanvagyon feléléséből fedezték. Ezen a gyakorlaton változtat most Erzsébetváros és a költségvetésében több mint egymilliárd forintot különített el, a ma még lakhatatlan bérlakások felújítására, hogy azok bérbe adhatók legyenek és csökkentsék a ráfizetést, végső soron, a folyamat végére érve bevételt termeljenek. Az átmeneti időszakban a korábbi rossz gyakorlat miatti hiányt is finanszírozni kell, tehát a kerületnek 2020-ban több mint kétmilliárd forintba kerül a változás beindítása. Erzsébetváros vezetőinek meggyőződése, hogy ezt az áldozatot most meg kell hozni, hogy beinduljon a minőségi lakáspiac, ami a kerület jövőjének az egyik biztosítéka.

kohezios_alap