• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. november. 23. szerda
  • 0

Lomtalanítás november 25-27. között

Idén november 25-27. között kerül sor a VII. kerületben a 2022. évi lakossági lomtalanításra.
title image

Lomtalanítás a VII. kerületben - 

november 25-27. között kerül sor az FKF idei kerületi programjára

 

Idén november 25-27. között kerül sor a VII. kerületben a 2022. évi lakossági lomtalanításra.

 

A BKM Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai a törvényi szabályozásnak megfelelően, évente egyszer szállítják el az ingatlanoktól, külön díjazás nélkül a budapesti háztartásokban keletkező nagydarabos lomhulladékot. A lomtalanítási időpontokat az FKF a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. A kerületeket a Társaság körzetekre osztotta, amelyekből koncentráltan, egy-egy nap alatt szállítja el a lomokat, gyorsan felszámolva ezzel az akadályt és a piszkot a közterületeken.

 

Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon, kizárólag a kihelyezést követő napon végzi az FKF. A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról az FKF értesítő útján előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot. Újdonság, hogy a lakosság megnézheti a lakcímére vonatkozó pontos lomkikészítési dátumot a Társaság honlapján közzétett lomtalanítási térképen is.

 

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki. Továbbra is tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint pl. a háztartási (kommunális) hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (pl. papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (pl. mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, textil, ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék. Ugyancsak szigorúan tilos veszélyes hulladék kihelyezése.

 

Az FKF kéri a lakosokat, hogy:

ü  a lomot a lakóházuk előtti, hulladékgyűjtő-járműveikkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki;

·         ne a parkoló autók mögé pakoljanak, mert úgy a Társaság járművei nem tudják megközelíteni a lomkupacokat (ha lehetséges, a társasházak jelöljenek ki egy-egy helyet, ahová a lakók kihelyezhetik a nagydarabos hulladékokat);

·         zöldterületre ne pakoljanak, óvják a környezetet.

 

Az elmúlt évek folyamán szerzett tapasztalatokat és a lakosságtól érkezett visszajelzéseket hasznosítva, a veszélyes hulladék leadására idén is a budapesti szelektív hulladékgyűjtő-udvarok biztosítanak lehetőséget. A korábbi alkalmi gyűjtőpontos átvételnél lényegesen korszerűbb, környezettudatosabb megoldásnak számos előnye van a lakosok részére:

·         az egészségünket is veszélyeztető hulladékféleségek a lomtalanításra várakozás, tárolás nélkül, egész évben, tetszőleges időpontban szabályosan leadhatók;

·         környezettudatos, biztonságos lehetőséget kínálnak a szelektív hulladékgyűjtő-udvarok a veszélyes anyagok leadására és tárolására;

·         egyéb - külön gyűjtött - hulladékfélék is leadhatók;

·         a közterületek, utcák tiszták maradnak, elkerülhető a szennyeződés;

·         az FKF alvállalkozók helyett saját infrastruktúrájával és hozzáértő szakembereivel végzi a veszélyes hulladékok átvételét;

·         a jól megközelíthető, fix átvevőhelyeken szakképzett személyzet áll a lakosok rendelkezésére.

 

A szelektív hulladékgyűjtő-udvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről kérjük, minden esetben tájékozódjanak a www.fkf.hu weboldalon.

 

További fontos tudnivaló, hogy a budapesti háztartások a lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, hanem azok az egész év során leadhatók az alábbi szelektív hulladékgyűjtő-udvarokba beszállítva, előzetes időpontfoglalást követően, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig:

 

       1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.

       1186 Budapest, Besence u. 1/a.

       1225 Budapest, Nagytétényi út 335.

 

A lakásfelújítások során keletkező építési és bontási törmelék (sitt) is egyes kijelölt hulladékudvarokban adható le, előzetes időpontfoglalást követően, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 500 kg mennyiségig, melynek részleteiről szintén honlapunkon tájékozódhat.

 

Fontos, hogy a szelektív hulladékgyűjtő-udvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások[1] bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe.

 

A fent leírtak mellett minden budapesti lakosnak lehetősége van arra, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható (eredeti funkcióját betöltő, nem szennyezett), nem hálózati árammal működő tárgyait, bútorait nyitvatartási időben ingyenesen leadja Társaságunk két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.).

 

A háztartások, társasházak a kerületi lomtalanítástól eltérő időpontban, külön díjazás ellenében, soron kívül is rendelhetnek lomtalanítást az FKF-től. A szolgáltatással kapcsolatos további kérdések esetén ügyfélszolgálatuk munkatársai készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére a 06 1 700 7000-es telefonszámon.

 

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében az FKF arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be az itt leírtakat, és csak nagydarabos, nem veszélyes hulladékot helyezzenek ki a közterületre a körzetükre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után!

 

A lom az utcára történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely közterületszennyezési szabálysértésnek minősül, büntetése 150.000 Ft-ig terjedhet. Az elkövetőkkel szemben az illetékes hatóság (Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási és Bányafelügyeleti Főosztály Hulladékgazdálkodási Osztálya) jogosult eljárni.

 

 

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divízió

 [1] lakcímkártyával történő címigazolás, továbbá utolsó időszaki hulladékszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvény vagy átutalási igazolás, vagy társasházi lakos esetében közös képviselői igazolás
Lakossági tájékoztató!

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata szakcéggel szerződést kötött, amely keretében a lomtalanítással érintett napokon 2022. november 26. szombat és 27. vasárnap napján a Rózsák terén 10:00-18:00 óra közötti időtartamban veszélyes hulladék, veszélyes összetevőket tartalmazó hulladék, illetve elkülönítetten kezelendő hulladékok átvételére gyűjtőpontot üzemeltet.

A Rózsák téri gyűjtőponton a jelzett időpontban leadható hulladékok és azok mennyiségei:

 

HAK kód

Megnevezés

Lakos által egyszeri alkalommal leadható mennyiség

08 03 17*

irodatechnikai berendezések patronjai

5 db

13 02 05*

fáradt olaj

20 l

15 01 10*

szennyezett csomagolási hulladék

5 kg

15 01 11*

sprays flakon

1 kg

16 01 03

személygépjármű gumiabroncs

4 db

16 06 01*

savas ólomakkumulátor

3 db

17 06 05*

azbesztet tartalmazó építőanyagok

20 kg

18 01 03*

egészségügyi hulladék

1 kg

20 01 13*

oldószerek

5 l

20 01 14*

savak

1 l

20 01 19*

növényvédőszer maradék (F, SZ)

5 l

20 01 21*

fénycső

10 db

20 01 21*

egyéb higanytartalmú hulladékok

1 kg

20 01 23*

hűtőgép (kompresszorral)

1 db

20 01 25

étolaj és zsír (F)

20 l

20 01 27*

veszélyes anyagokat tartalmazó festékek, tinták, ragasztók- oldószeres festék

20 kg

20 01 28

festékek, tinták, ragasztók és gyanták, amelyek kül. a 20 01 27-től- diszperziós festék

20 kg

20 01 29*

veszélyes anyagokat tartalmazó mosószerek

5 l

20 01 31*

citotoxikus és citosztatikus gyógyszerek

1 kg

20 01 33*

szárazelem

1 kg

20 01 35*

elektronikai hulladék (pl. háztartási gépek, számítógépek)

adott fajtából maximum 2 db

20 01 35*

képcsöves hulladék (monitor, tv)

 

20 01 39

CD, DVD hulladék

2 kg

 

 

kohezios_alap