• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. február. 17. csütörtök
  • 0

Van új költségvetése Erzsébetvárosnak

A képviselőtestület elfogadta a kerület 2022-es költségvetését február 17.-i ülésén.
title image

Van új költségvetése Erzsébetvárosnak

 

A képviselőtestület elfogadta a kerület 2022-es költségvetését február 17-i ülésén. Kiterjesztette a fiatalok számára nyújtott kerékpár és roller vásárlási, valamint jogosítványszerzési kedvezményeket.


A költségvetési előterjesztés a mellékletekkel együtt 68 oldalnyi szöveges dokumentum, 36 számokkal sűrűn teleírt Excel táblával. A bevételi és a kiadási főösszegek előirányzata 33 milliárd 213 millió 167 ezer forint.

A benyújtott indítványokat Niedermüller Péter polgármester szóbeli kiegészítéssel ajánlotta a képviselők figyelmébe.  Elmondta, hogy a költségvetés általában számokról szól, de fontos politikai üzenetet is hordoz. A 2019-ben megválasztott önkormányzat súlyos örökséggel látott munkához, a korábbi vezetés korrupciós ügyeket hagyott hátra, kiárusította az önkormányzati lakásokat, döntései következtében botrányos helyzet alakult ki a bulinegyedben, hiányzott az átláthatóság, a részvételi politika.

Az önkormányzat most világos prioritásokat követ, bár a körülmények nem kedvezőek, hiszen a kerület működését a Covid-járványra való hivatkozással meghozott korlátozások is nehezítik. Elvonásokkal sújtották az önkormányzatokat, miközben új bevételek szerzésének lehetőségét kizárták.  A legfontosabb feladatokra mégis megtaláltuk a forrásokat – jelentette ki a polgármester. A prioritások elején a Kultúrnegyed kiépítése, a lakások felújítása, a zöldítés, és a szociális gondoskodás szemléletének megváltoztatása áll. 

A Kultúrnegyeddel kapcsolatos feladatok teljesítéséről a polgármester elmondta, hogy Erzsébetváros számára nincsen más lehetőség, mint a kulturális alapú városfejlesztés. Ehhez kreatív, innovatív megközelítésre van szükség annak tudatában is, hogy soha nem lesz mindenki elégedett. Ám ez az egyik legfontosabb eszköz ahhoz is, hogy a bulinegyed elfogadhatatlan állapotain túllépjünk.

Siralmas, elhanyagolt állapotban vettük át a lakásállományt. A nehéz körülmények között is egyre többet költünk az önkormányzati lakások felújítására. Fontos bizonyos szeletek értékesítése, mert e nélkül nem tudjuk teljesíteni a feladatinkat. Az így szerzett bevételt lakásfelújításra, építésre lehet felhasználni. Központi feladat a társasházak megújítása. 

Egyik meghatározó prioritásunk a zöldpolitika, amely nem csak a fákról és fűről szól, annak lényege új fenntarthatósági elvek érvényesítése. Ennek része az új közlekedési koncepció. Fontos a zöldfelületek növelése, fasorok ültetése, megújul a Klauzál tér, sétálóutcákat hozunk létre.

A szociális gondoskodás rendszere nem csak segélyekről szól. Másfajta szociálpolitikára van szükség: meg kell előzni azokat a helyzeteket, amelyekben itt lakó emberek nehéz helyzetbe kerülnek. Célunk az is, hogy a családokat támogassuk iskolai pályázatokkal, óvodafejlesztéssel. Vannak kisebb, de fontos kezdeményezések, mint például a szemüvegvásárlás támogatása.  

Erzsébetvárosban a köztisztaság helyzete az egyik leggyakrabban vitatott ügy. Munkatársaink endkívüli erőfeszítéseket tesznek. Folytatjuk a napi munkát, ez számunkra az egyik olyan kérdés, amely a közbiztonsággal együtt a figyelem középpontjában állt, amikor a költségvetést összeállítottuk.

Veres Zoltán a Fidesz frakcióvezetőjee hozzászólásában azt fejtegette, hogy a polgármester által elmondottak alapján azt gondolhatnánk, hogy a kerület vezetése új ciklust hirdet, pedig az már harmadik éve tart. Mindaz, amiről Niedermüller Péter beszélt, eddig annak ellenére sem haladt előre, hogy az előző vezetés 10 milliárd plusszal adta át, a költségvetést. A frakcióvezető szerint Erzsébetváros nem előre ment, hanem hátra, a beszéd helyett a tetteknek kellene állnia az első helyen. Veres Zoltán hiányolta az átfogó programot.

A polgármester válaszában kifejtette, hogy a 10 milliárd forintos plusz, amire a Fidesz gyakran hivatkozik, valójában csak azt mutatja, hogy tétlenkedtek, nem hajtották végre a legfontosabb szükséges programokat, például nem invesztáltak lakásfelújításba. Mint mondta: „abban nem fogunk egyetérteni, hogy mit jelent előre lépni és nem hátra, de nagyon fontos, hogy ami ebben a kerületben történt például a járvány kezelésében az előrelépés volt, Erzsébetváros most jobb állapotban van, mint három éve.”

Néhány szám a költségvetésből:

       Utcák, terek takarítására: 700 millió Ft

       Bérlakás felújításra: 200 millió Ft

       Kémény felújításra: 85 millió Ft

       Szociális gondoskodásra, rendszeres ellátásra: 128 millió Ft

 

 A költségvetést a képviselőtestület a fideszes képviselők ellenszavazatával és az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselőjének tartózkodásával fogadta el.

A Képviselőtestület egyhangú döntést hozott arról, hogy bővüljön azoknak a fiataloknak a köre, akik kedvezményeket kapnak kerékpár és roller vásárlásához, illetve B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez. A jövőben a 25 évesnél fiatalabb, a felsőoktatás nappali tagozatán tanuló diákokra is kiterjesztik a korábban a középiskolások számára nyújtott 25-40 ezer forintos támogatást.  

Az Élhető Erzsébetváros Egyesület nevében Garai Dóra képviselőasszony azt a határozati javaslatot nyújtotta be a testületnek, hogy a jövőben a mindenkori költségvetéséről szóló rendelet-tervezet előterjesztése előtt legalább 9 nappal hívjanak össze költségvetés-egyeztető ülést, amelyre a polgármesteren, az alpolgármestereken, a kabinetvezetőkön kívül, az ellenzéki frakcióvezetőket és a frakcióhoz nem tartozó képviselőket is meghívják. A javaslatot a testület egyhangú szavazással fogadta el.

Az Egészséges Budapest Program keretében Erzsébetváros 135 millió forintos támogatásban részesült, amelyet egyebek mellett orvosi eszközök vásárlására és a távdiagnosztikai lehetőségeket kiterjesztő telemedicina szolgáltatás fejlesztésére fordíthat. Az erről szóló szakmai programban a kerületet a Bischitz Johanna szolgáltatóközpont képviseli. Mindezt a képviselők egyhangú szavazással fogadták el.

A Momentum frakció ellenszavazatával, a Fideszes képviselők tartózkodása mellett elutasította a testület azt az indítványt, amely idén 3 milliárd forintot biztosított volna a Verseny utcai 80 lakásos társasház felépítéséhez. Az elképzelés szerint a tavaly lebontott, 24 lakásos, rossz állapotú, korszerűtlen épület helyén egy modern, energiatakarékos ingatlan épül. Az új lakások bérlői között szociálisan rászoruló családok is lennének, ezzel is segítve az integrációjukat. Bónus Éva, a Momentum képviselőjének hozzászólása szerint a beruházás üdvözlendő, de szükségesnek tartják, hogy készüljön hatástanulmány, illetve ingatlan értékesítési terv; ezek hiányában a frakció tagjai nem tudnak megalapozott döntést hozni. A fideszes Veres Zoltán szerint „sokéves tétlenség” miatt nem valósult meg a projekt. A Fidesz frakcióvezetője felvetette: még nem módosították az eredeti tervet, amely pusztán a régi épület felújítására vonatkozott volna. Mi történik, ha az irányító hatóság elzárkózik a szerződés módosításától - vetette fel a kérdést Veres Zoltán, hozzátéve, hogy a házat már sok millió forintért elbontották, és ezért vagyonvesztés is történt. Nagy Nóra kabinetvezető arról számolt be, hogy a terv és a szerződés módosításáról  írásos állásfoglalás született, az irányító hatóság tehát projekt támogatásáról biztosította az önkormányzatot.

 

Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester határozati javaslatban kifogásolta, hogy a kormány még mindig nem járt utána a 2018-as választási csalásoknak. Nem derítették ki, hogy ki felelős azért, hogy Erzsébetvárosban és Terézvárosban egy csak formálisan működő párt és a Fidesz jelöltjének ajánlásain 341 név megegyezett. Ez a 341 név sorrendiségében is azonos volt, csak az aláírások térnek el a Fidesz és a kamupárt ajánlóívein, továbbá a 341 személy közül 9 az ajánlásgyűjtés időszakában börtönben volt, vagy már elhunyt. Javasolta, hogy a Képviselőtestület szólítsa fel az erzsébetvárosi Fidesz frakciót, hogy segítse a három éve tartó nyomozást, és kérjen információt Bajkai István országgyűlési képviselőtől.

Veres Zoltán Fideszes frakcióvezető hozzászólásában azt hangoztatta, hogy minden választás a demokrácia ünnepe és a Fidesz mindig a jogszerűség talaján áll. Ezt a javaslatot ő a sajtó számára rendezett politikai cirkusznak tartja. Szerinte az indítványnak nincs helye a KT asztalán. Azt is hozzátette, értékelése szerint a választási csalás baloldali műfaj. Ujvári-Kövér Mónika azzal vágott vissza, hogy a választók félrevezetése napi gyakorlat a Fideszben, ezt az is bizonyítja, hogy a lakóhely fogalmát a Fidesz éppen a közelmúltban módosította.

A szavazásban a Fidesz képviselői, illetve Molnár István és Nagy Andrea képviselők valamint Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője nem vettek részt, a többiek szavazatával a testület elfogadta az indítványt.

A Képviselőtestület összesen 16 napirendi pontról döntött nyilvános ülésén. A tanácskozásról szóló videó visszanézhető az önkormányzati tv oldalán. https://onkormanyzati.tv/bp07/2022_februar_17

kohezios_alap